Foto: Facebook/Brda
Foto: Facebook/Brda

Zgodnjih češenj je za 70 odstotkov manj, za polovico manjši bo pridelek poznejših sort. Zaradi manjših količin so Brici morali odpovedati tradicionalni mini praznik češenj na avstrijskem Koroškem, kjer so vsako leto v hipu prodali tono in pol pridelka.

Aleksij Mavrič ima v sadovnjaku češenj v Kojskem več kot tisoč dreves. Če bi bila letina idealna, bi prodal od 10 do 12 ton češenj, zaradi slabih vremenskih razmer jih bo pol manj. Slabo je začelo kazati že pri zgodnjih sortah: "Mi smo že na samem začetku videli, da je mraz v nižinskem delu Brd pobral češnje. Pozneje pa smo videli, da je posledica tudi pri nas, ki smo višje, se pravi zaradi vremena. Razlog je tudi lanska suša, tako, da že nastavek ni bil optimalen. Že na začetku, ko je začela dozorevati, se je začelo obdobje deževja, tako da so prve tri sorte popokale in začele gniti."

Mavrič, ki je tudi član Združenja briških sadjarjev, se nadeja, da bodo vsaj poznejše češnje, četudi jih bo za polovico manj, obrodile v normalnih vremenskih pogojih: "Upamo, da bo to prišlo do konca in da bomo lahko prišli na trg s temi češnjami. Vse bo odvisno od vremena!"

Na Festivalu briške češnje, ki se bo začel prihodnji vikend in na katerem pričakujejo več tisoč ljudi, češenj ne bo zmanjkalo.

Mavrič: "Ni problem za praznik češenj ... Bolj je to, da si vsi želijo briške češnje. Za celo Slovenijo bo to problem, ker ni količin. Bodo pa!"

Za kilogram briških češenj bo letos potrebno odšteti od pet do osem evrov.