Aleš Bržan se sooča tudi z novo sestavo občinskega sveta v koprskem mestnem svetu, ki je precej drugačna, kot smo je bili vajeni do sedaj. Foto: BoBo
Aleš Bržan se sooča tudi z novo sestavo občinskega sveta v koprskem mestnem svetu, ki je precej drugačna, kot smo je bili vajeni do sedaj. Foto: BoBo

Od glasovanja bo odvisno, ali bo Alešu Bržanu potrjen mandat novega župana. Bržan po naših informacijah podporo še išče.

Sestava novega občinskega sveta v novem mandatu bo drugačna, kot smo je bili vajeni do sedaj. Koper je naš bo predstavljajo 13 svetnikov. Drugi najbolj številčni so svetniki Liste Aleša Bržana, devet jih je bilo izvoljenih. Občinski svetniki bodo potem, ko bodo mandate potrdili sebi, odločali o pritožbi na poročilo občinske volilne komisije o izidu volitev. To pravi, da je župan Aleš Bržan. Slednji potrebuje za zavrnitev pritožbe Borisa Popoviča 17 glasov.

V tem trenutku ne. Zagotovo lahko računa na glas Gašparja Gašparja Mišiča, Olge Franca, Alana Medveša in Maje Tašner Vatovec, Marjana Križmana, ter svetnice italijanske skupnosti - to je Ondine Gregorich Diabate. Mario Steffe in Alberto Scheriani svoje določitve nista želela napovedati.

Kako je z glasovoma svetnikov Oljke, ki je v drugem krogu Bržana podprla? Vida Gračnar pravi: s Patrikom Perošo se nisva še odločila, skupaj s Silvanom Radinom iz SDS bomo verjetno oblikovali svojo svetniško skupino, pred odločitvijo, kako glasovati, želimo prebrati Popovičevo pritožbo.

Prav o slednji bosta danes spregovorila Popovič in njegov odvetnik. Če bi občinski svet pritožbi ugodil, bi do dokončne odločitve o izvolitvi župana tekoče naloge opravljal najstarejši član - to je Ondina Gregorich Diabate. Če bo Bržan zbral potrebnih 17 glasov svetnikov za zavrnitev pritožbe, bo postal župan, Popovič pa se bo lahko s tožbo obrnil na Upravno sodišče.

V piranski občini prvi obrisi koalicije novega župana Zadkovića

V Piranu pa se bosta ob današnji primopredaji poslov srečala aktualni župan Peter Bosman in novoizvoljeni župan Genio Zadković. Slednji mora za prevzem funkcije župana počakati na ustanovno sejo občinskega sveta, ki je napovedana za prihodnji torek. Medtem pa se je že pogovarjal s predstavniki lokalnih strank in list glede morebitnih koalicijskih povezav. Njegova stranka, Gibanje za občino Piran, ima v 25-članskem občinskem svetu namreč osem sedežev.

Za potrditev županskega mandata potrebuje Genio Zadković vsaj 13 glasov občinskih svetnikov. Kot sam ugotavlja po dozdajšnjih pogovorih s predstavniki strank, jih ne bo težko zagotoviti. Podporo so mu namreč ponudili, pojasnjuje, Lista Naš kraj Tomaža Gantarja s petimi sedeži, SDS in Slovenija za vedno, ki imata po en sedež. Skupaj s svetniki iz vrst Gibanja za občino Piran je to 15 zagotovljenih glasov.

T.Š., L.Š.