Monte Sei Busi Foto: Arhiv Fundacije Pot miru
Monte Sei Busi Foto: Arhiv Fundacije Pot miru

Kljub temu bodo častitljiv jubilej obeležili z novo občasno razstavo '29 mesecev bojev ob Soči'.

V letošnje jubilejno leto so v Kobariškem muzeju ambiciozno zakorakali polni zamisli, a so se vsi načrti sredi marca porušili. Direktor Martin Šolar ostaja optimističen, čeprav so morali prvič v 30-letni zgodovini zapreti vrata za mesec dni in pol, kar je seveda prineslo tudi velik izpad prihodkov: "Tega smo sicer nekako z varčnim pristopom in tudi pomočjo države nekako presegli. Poletje je bilo odlično - številke skoraj enake lanskim."

Pričakujejo, da bodo letos dosegli dobro polovico običajnih številk - kakšnih 30.000 obiskovalcev. Če so po navadi skoraj tri četrtine predstavljali tujci, je letos razmerje povsem obrnjeno. So pa zaprtje izkoristili tudi za nove zgodbe. "Take, ki so financirane tudi z evropskimi sredstvi. Pripravljamo tudi ene tri, štiri virtaulne predstavitve muzeja, zgodbe, 360° ogled muzeja in tako naprej. To še ni končano, bo pa v kratkem."

Še vedno pa skupaj s Fundacijo Poti miru v Posočju stavijo na pristna doživetja tako na prostem kot v muzeju. Tam so številne osebne zgodbe vojakov dopolnili z novo občasno razstavo avtorja Jaka Filija, ki s fotografijami, zemljevidi in podatki oriše 29 mesecev bojev ob Soči oziroma kronološko prikaže dogajanje na soški fronti od začetka do bitke pri Kobaridu.

S potujočo razstavo bodo gostovali po evropskih prestolnicah - premierno bi jo morali postaviti že novembra v Državnem zboru, a je zaenkrat tudi to prestavljeno.

Mariša Bizjak