Ministrstvo in izvajalci so se znašli na nasprotnih bregovih zaradi plačila sanacije posledic vdora meteornih voda februarja letos in zato so dela pred tremi tedni zastala. Foto: CUDV Draga Foto:
Ministrstvo in izvajalci so se znašli na nasprotnih bregovih zaradi plačila sanacije posledic vdora meteornih voda februarja letos in zato so dela pred tremi tedni zastala. Foto: CUDV Draga Foto:

V ponedeljek bodo gradbeni delavci po nekaj tednih znova na gradbišču Centra obala na Debelem rtiču. Izvajalec je dela ustavil, saj je želel zagotovila, da bo sanacija posledic vdora meteornih voda v februarju, plačana. Šlo je za predvidenih 300 do 350 tisoč evrov. Ministrstvo pa je vztrajalo, da bi lahko sanacijo izpeljal vzporedno z drugimi deli. Obstajali sta dve možnosti, ali prekiniti pogodbo in iskati drugega izvajalca ali se pogajati. Obveljala je slednja in dogovor so včeraj vendarle dosegli. A odprtih vprašanj še ni konec, pravi , direktorica Centra za usposabljanje Draga, pod katerega sodi center Obala: "Sredstva za dokončanje so se bistveno zmanjšala. Dogovorili smo se za bistveno manjšo vsoto. Finančna sredstva za sanacijo še vedno niso urejena preko zavarovalnice. Ta se je v prvi fazi odločila, da odgovornost nosi projektanta. Ta pa ima isto zavarovalnico kot jo ima izvajalec. Zdaj se mora zavarovalnica odločiti iz katerega naslova bo ta sredstva dala."

Ne glede na to, ostaja dejstvo, da z novim šolskim letom center še ne bo odprt. Program je pripravljen: "Pripravljen smo imeli tudi način, kako vključevati uporabnike, tako otroke kot odrasle. To se bo zdaj zavleklo do konca leta."

Ob vsem pa čakajo še kandidati za zaposlitev. 50 prostih mest bo za ljudi iz lokalnega okolja. Bužanova še ne upa z gotovostjo napovedovati, kdaj bodo začeli z zaposlovanjem. "Kadar bosta postopek in gradnja dovolj daleč,« pravi in računa na objavo razpisa konec jeseni. Pričakuje še, da bodo vsi postopki, s pridobitvijo uporabnega dovoljenja vred, zaključeni v roku šestih mesecev.

Mateja Brežan