V Piranu so se odločili, da bodo proti Covidu-19 cepili tudi nenaročene. Na fotografiji ZD Lucija. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
V Piranu so se odločili, da bodo proti Covidu-19 cepili tudi nenaročene. Na fotografiji ZD Lucija. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Zdravstveni dom Piran pokriva območje s približno 18 tisoč prebivalci. V zadnjih štirih tednih uspejo vse naročene paciente cepiti v roku enega tedna in tako so se odločili k cepljenju povabiti tudi še nenaročene, pojasnjuje Marko Grdina, pomočnik direktorja za zdravstveno nego: "V začetku smo bili malo v dvomih, če tako akcijo sploh lahko izpeljemo, a glede na to, da sta tako naredila že dva druga domova v državi, smo se odločili, da to izvedemo tudi mi v naši regiji."

Cepili se bodo lahko vsi občani, stari najmanj 16 let, s stalnim ali začasnim prebivališčem v občini Piran, ter vsi, ki imajo tam izbranega zdravnika. Predhodno naročanje ni potrebno, s sabo je treba imeti kartico zdravstvenega zavarovanja: "Tam imamo vpogled v vse osnovne podatke pacienta in njegove morebitne kronične bolezni. Če bo pacient izpostavil kakšen dvom, se bo imel možnost prej pogovoriti z zdravnikom."

Marko Grdina pričakuje, da se bodo za tak korak kmalu odločili tudi drugi cepilni centri:
"Odločili smo se, da se posvetimo naši občini. Ni naš cilj, da imamo tukaj več tisoč ljudi iz vse Slovenije, ki čakajo na vrsto. Tudi zato, ker se morajo potem k nam vrniti po drugi odmerek."

S cepivom Pfizer-Biontech bodo cepili od štirinajste do šestnajste ure, nato bodo nadaljevali s cepivom proizvajalca Jansen, in sicer do osemnajste ure, ko se bo dan za zdravje ob parku v Luciji tudi končal. Na njem bodo sodelovala številna društva, merili bodo venske pretoke na nogah, s svojimi lokalnimi pridelki bodo tam prisotni kmetje, društvo upokojencev pa bo organiziralo garažno razprodajo.

V Pivki bo množično cepljenje jutri potekalo od dvanajste do sedemnajste ure v Krpanovem domu. V Sežani bodo jutri cepili od štirinasjte do devetnajste ure v Kosovelovem domu. V soboto bodo med osmo in trinajsto uro cepili v postojnskem zdravstvenem domu, med deveto in štirinajsto uro v zdravstvenem domu Ilirska Bistrica in od desetih do šestnajstih v cerkniškem zdravstvenem domu. V Hrpeljah bo cepilni center v osnovni šoli v soboto odprt od devetih do štirinajstih. Cepljenj se lahko udeleži vsak polnoletni državljan, ne glede na občino prebivališča.

V akcijo cepljenja brez naročanja bi lahko v prihodnje šli tudi v Izoli, a ne preden ne cepijo vseh, ki so naročeni preko portala oziroma, ko bo viška cepiva. Tudi v Kopru bodo počakali do konca cepljenja naročenih, se pa o izvedbi cepljenja nenaročenih že dogovarjajo.