Da Pontejev vodnjak v Kopru slikan danes zjutraj ob 8.30 in nato ob 10.00. Foto: Radio Koper
Da Pontejev vodnjak v Kopru slikan danes zjutraj ob 8.30 in nato ob 10.00. Foto: Radio Koper

Delavci so danes zjutraj na hitro pospravili novoletne okraske z Da Pontejevega vodnjaka na Prešernovem trgu v Kopru. Okraske so postavili konec minulega tedna, s tem pa sprožili zelo burne odzive na socialnem omrežju Facebook, kjer so ljudje bili večinoma ogorčeni, da tako plastično okrasje ne sodi na spomenik kulturnega pomena.

Vodnjak, po katerem se je nekoč celo poimenoval trg, je ena najpomembnejših točk v mestu. Gre za reprodukcijo mosta Rialto v Benetkah. Izdelavo je naročil leta 1666 podesta Lorenzo da Ponte, po katerem je vodnjak poimenovan.

Nekaj deset občanov se je dopoldan odzvalo na poziv stranke Levica, ki je želela na Prešernovem trgu v Kopru opozoriti na neustrezno novoletno okrasitev vodnjaka Da Ponte. Gre za omalovaževanje umetniških skulptur, ki je perverzno in brez vsakega okusa, meni pesnik in publicist Andrej Medved.

"Gre za županovo omalovaževanje našega okusa. Kulturni nivo naj bi bil tak, kot ga določa on. Seveda gre za kič in kič je po definiciji prazna forma, ki izigra vsebino. Kulturna dediščina in tudi moderna skulptura, tu mislim na kip Erika Lovka v parku ob promenadi, je s tem degradirana z nečim, kar je le privesek, ki ga je treba čimprej odstraniti. In mislim, da se tega zavedajo trenutno tudi na občini."

Kaj pravijo na koprski občini?

Koprska občina je pred nekaj trenutki pojasnila, da je prišlo pri postavitvi svetlobne okrasitve Da Pontejevega vodnjaka do nesporazuma z dobaviteljem, zato je župan naročil odstranitev okrasitve.

Pri postavitvi svetlobne okrasitve Da Pontejevega vodnjaka na Prešernovem trgu v Kopru je prišlo do očitne napake. "Pri komunikaciji med nami, MK Illumination, d.o.o. in izvajalci, je prišlo do nesporazuma oz. napačnega tolmačenja lokacije oz. načina postavitve zgoraj omenjene dekoracije," je nesporazum, ki je v javnosti prerasel v pravo polemiko, danes pojasnil Damijan Zalokar iz podjetja MK Illumination, dobavitelj nove svetlobne okrasitve mesta Koper. Odgovornost za nastalo napako je prevzelo podjetje MK Illumination.

Praznični okraski pa se bodo na trg očitno vrnili. Na občini namreč zagotavljajo, da bo vse urejeno tako, kot mora biti in to zelo hitro.

In kaj pravi Zavod za varstvo kulturne dediščine?

ZVKDS, OE Piran je prejel vlogo za izdajo kulturno vartvenih pogojev za okrasitev fasade Pretorske palače, Loggie, zvonika in Mudinih vrat. Glede na popis del, kjer je bilo zagotovljeno, da ne bo vrtanja in kakršnegakoli drugega posega v strukturo objekta, so izdali soglasje, skladno z varstvenim režimom. Za okrasitev vodnjaka Da Ponte niso prejel nobene vloge, čeprav bi investitor moral skladno z varstvenim režimom na ZVKDS nasloviti vlogo za soglasje. Območje, kjer so postavljeni liki laboda, medvedov itd., pa je izven območja varovanja in zavod za to ni pristojen.

Tjaša Škamperle, A.Š.