Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Da avtomobili že dolgo niso več primerna izbira, se zaveda vedno več Evropejcev, a težave se pojavijo, ko javni prevoz in kolesarska infrastruktura ne omogočata poti do želenega cilja. Kako se lahko občani po somestju Nove Gorice, Gorice in Šempetra-Vrtojbe premikajo brez avtomobila, so preverili udeleženci kolesarske ekskurzije, ki je potekala v okviru tedna mobilnosti.

Udeleženci kolesarske ekskurzije so se prepričali, da je kolesarjenje po somestju obeh Goric in Šempetra že sedaj relativno dobro urejeno. Matjaž Marušič, član stalnega odbora za prevoz pri EZTS GO: "Razdalje so relativno kratke, pogoji za kolesarjenje so dobri, če upoštevamo klimatske razmere. V glavnem je tu ravnina. Kolesarska infrastruktura je dokaj razvita, vsaj na glavnih relacijah med Novo Gorico in Šempetrom. Pravkar se dograjujejo kolesarske poti v sklopu projekta Park Soča. Razvija se sistem izposoje koles, se širi… pripravlja se kompatibilnost z italijanskim sistemom v Gorici."

V prihodnjih dneh bo zaživela kolesarska povezava na desnem bregu reke Soče, ki se bo navezala na novozgrajeno brv. Od tam bo mogoče kolesariti proti Plavam ali po trasi, ki bo končana prihodnji mesec in bo krožno povezala Šempeter, Novo Gorico in Gorico. Kje točno bo potekala 14-kilometrska kolesarsko pot, smo vprašali Tomaža Konrada, pomočnika direktorja EZTS GO: "Glavni del povezave gre od brvi preko solkanskih polj do Trga Evrope, potem pa ali proti centru stare Gorice oziroma Nove Gorice ali pa južno, proti šempetrskemu športnemu parku."

Velike spremembe se obetajo tudi v železniški infrasatrukturi. V izdelavi je projektna dokumentacija za nadgradnjo novogoriške železniške postaje in vozlišča na območju občine Šempeter Vrtojba. Ko bo stekel železniški promet med Novo Gorico in Gorico, ta ne bo toliko pomemben zaradi povezave na tej kratki razdalji, temveč zaradi povezanosti z evropskim omrežjem, pove Marušič: "Gre za to, da povežemo naše kraje s Soško dolino proti Gorenjski z italijanskim omrežjem, ker imamo kar dobro ponudbo povezav proti Trstu, Vidmu in proti Benetkam."

Projekti na železniški infrastrukturi so dobili velike pospeške zaradi Evropske prestolnice kulture. Območje ob železniški postaji bo namreč vstopna točka obiskovalcev. Tu pa naj bi, tudi po izteku EPK-ja, nastala nova mestna četrt obeh Goric.