Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Aleksander Dekleva se še danes, ko stojiva pred križiščem za Divačo, spominja 26. junija pred 31 leti: "Oklepna kolona je mimo Vremske doline vozila proti meji. Kolono smo v Divači ustavili, v nekem trenutku je iz tanka prišel poročnik, vzel pištolo in ustrelil. Kakorkoli to imenujemo, ali prvi strel ali prvi dan vojne, dejstvo je, da se je vojna za Slovenijo začela tukaj."

To je bil dan, ko so se na Trgu republike v Ljubljani šele pripravljali na večerno državno proslavo ob osamosvojitvi. Še vedno prepogosto slišimo, da se je vojna začela 27. junija, pravi Fabio Steffe iz Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko. A včeraj se mu je, pravi, prvič zgodilo, da so mladi, ki jim je predaval, vedeli za dan prej: "Sami pri sebi nimamo razčiščeno, z izjemo Primorcev, da se je vojna začela 26. junija. To, kar se mi je zgodilo včeraj, pa je, sem počaščen in obljubil sem, da bom tem dijakom italijanske gimnazije pri uri zgodovine povedal vse, kako je bilo."

V Divači na to, že več kot dve desetletji spominja spomenik Dan prej. Županja Alenka Šturcl Dovgan je ob današnji slovesnosti pozvala k sodelovanju za prihodnji razvoj: "Možnosti imamo za razvoj gospodarstva, imamo cone, pripravljamo nove, želimo si butični turizem."
Tako Divače ne bi poznali le po Dnevu prej in začetku drugega tira.