Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Ker marsikdo zaradi razmer niti lanske občasne razstave '29 mesecev bojev ob Soči' ni uspel obiskati, bo ta še vedno na ogled, poleg nje pa v Kobariški muzej vabijo še z novo razstavo o spremembah, ki jih je na vojaškem področju, na pokrajini ter v družbi in politiki prinesla prva svetovna vojna, pod katero se podpisuje kustos Kobariškega muzeja, Jaka Fili: "Močno se je razširila uporaba orožja, ki je bilo hitro, preprosto in poceni za izdelavo, na primer ročne bombe, minometi. Potem se je zelo razširila uporaba avtomatskega orožja, tako so med vojno vse strani izdelale na deset tisoče mitraljezov, eksperimentirali so tudi s kemičnim orožjem, plamenometalci, z vsem. Spremembe krajine se najbolj kažejo v Alpah in Dolomitih. Vojska je morala spraviti oskrbo do vojakov, zato so začeli graditi ogromno cest, pri nas je seveda najbolj znana cesta čez Vršič, Italijani so zgradili cesto v Drežnico, preko Kobariškega Stola. Družbeno-politične spremembe so razvidne še danes, denimo emancipacija žensk. Zaradi pomanjkanja delovne sile so jih zaposlovali v tovarnah, javnem prometu in podobno, blizu fronte pa so bile zastopane kot medicinsko osebje. Daleč najbolj daljnosežne pa so politične spremembe. Po vojni je prišlo do hudih kriz, gospodarske in politične."

Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Število obiskovalcev se letos približuje lanskemu, ko so zabeležili 30 tisoč ljudi, kar pa muzeju, ki se v 90 odstotkih preživlja z vstopnino in prodajo, še ne zagotavlja preživetja, pravi direktor muzeja Martin Šolar:"Zato smo v tem času s pomočjo nekaterih evropskih projektov pripravili tri krajše informativne filme in pa 360° ogled muzeja. To seveda ni nadomestilo, ampak povabilo. In vsi upamo, da se bomo počasi vrnili, morda ne v rekordne številke, ampak v neko normalo, ki nam zagotavlja preživetje, to je okoli 45.000 obiskovalcev. Ampak ker so bili rezultati v prejšnjih letih zelo dobri, bomo preživeli, potrkati moram tudi, da je pomoč države dobro učinkovala, ohranili smo delovna mesta."

Kar 70 odstotkov obiskovalcev so lani predstavljali domači gostje, letos je delež sicer nižji, a še vedno nad dolgoletnim povprečjem.