Rdeča pentlja je svetovni znak solidarnosti z okuženimi s HIV-om in obolelimi za aidsom. Foto: Reuters
Rdeča pentlja je svetovni znak solidarnosti z okuženimi s HIV-om in obolelimi za aidsom. Foto: Reuters

1. december je dan, ki ga po vsem svetu poznamo kot dan boja proti aidsu. Obeleževanje tega dneva ljudi nagovarja k varni spolnosti in v primeru bojazni ali dvoma k takojšnjemu testiranju.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno vsak peti prebivalec, ki v Evropi živi s HIV, ne ve za svojo okužbo in približno vsak drugi zanjo izve pozno. Okužba z virusom HIV se, če je pravočasno ne odkrijejo in ne zdravijo, razvije v smrtonosno bolezen Aids. Cepiva namreč v dobrih treh desetletjih še vedno niso odkrili. Zgodnje odkrivanje okužbe je porok za čim boljše zdravljenje in preživetje. Epidemiolog koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Boris Kopilovič: "Če ne vemo, da smo okuženi, potem se ne moremo ustrezno zdraviti. Če odkrijemo ta virus pozno, sicer obstajajo možnosti zdravljenja, a so slabše. Najboljše je virus odkriti čim prej, potem imamo najboljše možnosti zdravljenja."

Za aidsom po svetu in pri nas ljudje še vedno umirajo, najpogosteje se okužijo z nezaščitenimi spolnimi odnosi. Ena od ranljivejših skupin so tudi mladi. A koliko so mladi sploh ozaveščeni o Aidsu, smo vprašali študentke in štuente v Kopru:

"Mislim, da premalo, glede na to, da smo nazadnje imeli spolno vzgojo v osnovni šoli in definitivno bi se bilo treba o tem več pogovarjati."

"O tej bolezni ne vem veliko. Vem, da jo je imel Freddie Mercury, več pa res ne. Nihče mi ni povedal, kaj sploh je to in tudi jaz sam se nisem o tem ozaveščal."

"Vem, da je spolno prenosljiva bolezen. Se mi zdi, da je tega več, kot si mi mislimo, ker se o tem ne govori veliko, je kot neka tabu tema."

"Kolikor vem se razvije iz virusa HIV, mislim, da je AIDS tista zadnja stopnja, ki lahko vodi do smrti. Prenaša se s krvjo, zato je treba res poskrbet za zaščito in potem se lahko temu izognemo."

"AIDS je spolno prenosljiva bolezen. Kaj več o temu, ne znam povedat."

"Vem, da je AIDS spolno prenosljiva bolezen, ki jo prenaša virus HIV, v bistvu retro virus HIV, kar pomeni, da deluje na drugačen način kot ostali virusi, ker implementira svojo DNK v DNK celic tistega, ki ga ima. AIDS v bistvu pomeni sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, ki pa se ga ne da ozdravit. Da se ga pa danes dobro kontrolirati z raznimi vitaminskimi koktejli in zdaj je tudi že znano, da osebe z AIDS-om imajo daljšo življenjsko dobo kot ostala populacija. So stigmatizirani še vedno, ravno danes sem bral raziskavo, da je v koprski regiji največ novih okužb z AIDS-om na leto. Na žalost. Vedno se pa da obveščat še več in bolj pazit."

Brezplačno testiranje na HIV na območnih enoti Koper in Kranj

V dveh območnih enotah NIJZ, v Kranju in Kopru, bodo ob Svetovnem dnevu aidsa izvedli brezplačno in anonimno testiranje za HIV. Testiranje na območni enoti Koper bo potekalo v ponedeljek, 2. decembra 2019, od 8.30 do 10.30 (Vojkovo nabrežje 4/a, Koper). Na območni enoti Kranj bo testiranje potekalo v ponedeljek, 2. decembra 2019, od 8.00 do 12.00 (Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj).

Varno je seksi

Letos je poudarek na pomenu lokalnih skupnosti v preventivnih prizadevanjih, saj skupnost lahko naredi pomembno spremembo. V minulih dneh so po vseh fakultetah Univerze na Primorskem v sklopu akcije z naslovom »Varno je seksi« študenti delili kondome in rdeče pentlje. Vodja akcije Tamara Crnjac: "Želimo osveščati o pomeni te bolezni, kakšne so posledice, kako pride do okužb, pa tudi o tem, kje se lahko brezplačno testiramo."

V začetku leta 2019 je v Sloveniji živelo 657 oseb s prepoznano okužbo s HIV. Med njimi je po podatkih Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana 631 (96 %) oseb prejemalo protiretrovirusna zdravila in med slednjimi jih je velika večina (600 oseb) imela virusno breme nižje od mejne vrednosti (40 kopij/mL plazme), kar pomeni, da zaradi uspešnega zdravljenja ne morejo okužiti drugih.

V Kopru bodo v ponedeljek ob Svetovnem dnevu aidsa izvedli brezplačno in anonimno testiranje za HIV.

Armin Sejarić, A.Š.