Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predstavniki Cimosovega vodstva in delavcev so prejšnji teden razpravljali o nameri delodajalca, da odstopi od podjetniške kolektivne pogodbe, s čimer se je želel izogniti avtomatizmu pri usklajevanju plač. Predstavniki zaposlenih so temu nasprotovali in vztrajali pri ohranitvi pogodbe. Dosegli so, da bo delodajalec pripravil nov predlog, ki bi med drugim vključeval zamrznitev uskladitve za določen čas in poračun za nazaj.

Vse to nakazuje, da stanje v Cimosu ni rožnato, kar po svoje dokazuje tudi informacija o vnovičnem odpuščanju. V zvezi s tem je predpisan postopek; v sindikatih in svetu delavcev pričakujejo, da se ga bo delodajalec držal in pripravil program presežnih delavcev. Šele takrat bo znano, koliko ljudi bi utegnilo ostati brez službe in kje. Neuradno naj bi šlo za več deset zaposlenih.

Cimos v Sloveniji deluje na treh lokacijah, v Senožečah, Vuzenici in tudi v Mariboru, kjer je kljub napovedim o trajni zaustavitvi proizvodnje pred tremi leti menda še vedno zaposlenih okrog 40 delavcev. Sedež družbe je v Kopru. O selitvi kam drugam zaenkrat naj ne bi razmišljali. Koprski Cimos je sicer lani dobil novega lastnika. To je nemška družba Mutares, ki običajno prevzema perspektivna srednje velika podjetja s sedežem v Evropi in jih po stabilizaciji poslovanja spet proda. Uradnih informacij o dogajanju v podjetju za zdaj ni.