Leta 2014 se je zgodila naravna katastrofa nepredstavljivih razsežnosti. Foto: BoBo
Leta 2014 se je zgodila naravna katastrofa nepredstavljivih razsežnosti. Foto: BoBo

Spomin na 31. januar 2014 je še kako živ. Začelo se je pri železniški postaji v Pivki, največjo težavo pa je predstavljala zrušitev visokonapetostnega daljnovoda med Postojno in Pivko. V nedeljo zvečer je Postojna ostala brez električnega napajanja. Direktor sektorja za distribucijsko omrežja pri Elektro Primorska Radko Carli: "Poškodovanih je bilo 350 kilometrov omrežja, kar predstavlja okoli 11 odstotkov celotnega srednje napetostnega omrežja Elektra Primorske. Porušenih je bilo 2200 drogov in to je največja havarija na našem območju od začetka elektrifikacije."

Take zgodbe se ponavljajo na približno 50 let. Če bi se situacija ponovila danes, bi bili nadzemni deli distribucijskega omrežja ponovno poškodovani. "Da ne bi bile posledice v Postojni tako hude, smo v letih po žledolomu zgradili podzemno povezavo med Pivko in Postojno. V kolikor bi prišlo do česa podobnega, bi bili spet ti nadzemni vodi poškodovani, Postojna pa bi se napajala po podzemnem vodu. Zagotovo bi bile posledice manjše," pravi Carli.

Na podeželju, kjer pa so večinoma ostali nadzemni vodi, bi bile pa poškodbe zelo podobne tistim izpred devetih let. Počasi počasi jih nadomeščajo s podzemnim kabelskim omrežjem.