Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Ankaranska Bonifika ima, ko so kanali pokošeni, povsem drugačen izgled. Na Direkciji za vode priznavajo, da bi morali takšna del opravljati bolj redno, a da so prioritete drugje. Rok Velišček: "Vedno so glede na razpoložljiva sredstva prioritete na vodotokih prvega reda, to sta Dragonja in Rižana. Zato so bili manjši kanali, kot je ankaranski obrobni kanal, nekoliko zapostavljeni."

A zdaj so prišli na vrsto, zato je koncesionar VGP Drava Ptuj pokosil okoli dva kilometra brežin ob kanalu. "Zaključena je košnja glavnih odvodnih kanalov depresijskega območja ankaranskega in bertoškega dela Bonifike. Vzdrževalna dela se opravljajo zato, da bi se pred jesenskim deževjem vzpostavila pretočnost strug."

Direkcija se je že lani lotila tudi sanacije brežine Rižane, od Cepkov proti izviru so dela v teku, oktobra bodo stroji ob strugi proti izlivu. "To je celotni iztočni del od gostišča Norbedo do vhoda v Luko Koper. Košnje bodo izmenično na levem in desnem bregu, da se vpliv košnje minimizira."

Še več denarja in tudi del pa si direkcija za vode in lokalne skupnosti obetajo od programa za okrevanje, saj bodo ob morju naredili več za poplavno varnost.