Bodo lahko slovenski navijači že prihodnje leto na Giru za Slovence navijali na Kobariškem? Foto: Twitter
Bodo lahko slovenski navijači že prihodnje leto na Giru za Slovence navijali na Kobariškem? Foto: Twitter

Občina Kobarid želi postati kolesarska destinacija. Lanskoletni obisk Dirke po Italiji in letošnje gostovanje cilja kraljevske etape Dirke po Sloveniji sta tem načrtom dali le še dodaten zagon. Župan Marko Matajurc: "Sedaj se projektira kolesarska pot Kobarid-Trnovo ob Soči proti Bovcu, ravno tako Robič-Čedad proti Benečiji."

Za urejanje kolesarskih poti oziroma za razvoj in promocijo kolesarske destinacije občina Kobarid v letošnjem letu namenja 75 tisoč evrov, od tega 65 tisoč za gostovanje 29. dirke Po Sloveniji, 10 tisoč evrov pa za vzdrževanje kolesarske infrastrukture. V letu 2024 bo za vzdrževanje kolesarske infrastrukture namenjenih pet tisoč evrov. Kolesarjem želijo v bližnji prihodnosti približati tudi manj dostopne dele občine, "kot je Sedlo-Kobariški oziroma Breginjski Stol; do planine Božca želimo vzpostaviti urejeno pot, ki sicer že obstaja, ampak jo je treba pripraviti s tršimi podlagami. Tam so razgledi fenomenalni".

Kot je še povedal Matajurc, so pogovori o vnovičnem obisku Dirke po Italiji v Kobaridu že stekli, neuradno naj bi določili tudi okvirni termin, o katerem pa Matajurc zaenkrat molči. Bolj zgovoren je glede trase. Želja je, da bi dirka vključevala prav 12-kilometrski vzpon od Sedla do planine Božca. "Če bi nam uspelo to cesto asfaltirati in urediti, to bi bila vrhunska dirka. Jaz sem to traso že omenil organizatorjem Gira d'Italia, prišli jo bodo pogledat, potem je pa na občini in državi, da skupaj pristopimo k čezmejnemu projektu in da skupaj, Italija in Slovenija, zapeljeta to zgodbo," je o vnovičnem obisku dirke po Italiji povedal kobariški župan.