Direkcija za vode je v okviru okoljevarstvenega projekta VIPava zaznala veliko z odpadki obremenjenih lokacij. Foto: civilna iniciativa Za čisto reko Vipavo
Direkcija za vode je v okviru okoljevarstvenega projekta VIPava zaznala veliko z odpadki obremenjenih lokacij. Foto: civilna iniciativa Za čisto reko Vipavo

Čeprav se je po opažanjih ajdovske ribiške družine stanje v zgodnjem toku reke v zadnjem času izboljšalo, so inšpekcijske službe letos na območju Ajdovščine in Vipave na podlagi prijav izvedle več postopkov. Bolj zaskrbljeni so ribiči v spodnjem toku.

Na območju občin Vipava, Šempeter - Vrtojba, Renče - Vogrsko in Miren - Kostanjevica je največ divjih odlagališč v mirensko-kostanjeviški občini, ugotavlja vodja medobčinske uprave omenjenih občin, Tadej Mori: "Občani, ki so blizu Vipave zaznajo te stvari, pa tudi mi sami, ko opravljamo obhode, opazimo, da je nasut ta gradbeni material. Največ je gradbenega materiala."

Stanje ob Vipavi budno spremljajo tudi v Ribiški družini Renče, ki skrbi za del reke od jezu pod vasjo Brje do meje z Italijo. Njen gospodar Egon Dolenc: "Moram reči, da se je v zadnjem času stanje nekoliko popravilo, a zdaleč ne toliko, da lahko rečemo, da smo zadovoljni. Najbolj nas skrbi, ker še vedno odlagajo odpadke, celo salonitne plošče, na bregove rek in potokov. To je res zaskrbljujoče stanje."

Kot je pojasnil Mori, primere, za katere niso pristojni, odstopijo inšpekciji za okolje in naravo.
Na ministrstvu za okolje in prostor so v odgovoru na poslansko pobudo navedli, da koncesionar, ki izvaja javno službo urejanja voda v porečju Vipave, letno na inšpekcijo prijavi v povprečju deset divjih odlagališč. Letos so prejeli več prijav nezakonitega odlaganja odpadkov, tudi s strani Direkcije za vode, ki je v okviru okoljevarstvenega projekta VIPava zaznala veliko z odpadki obremenjenih lokacij. Inšpekcija vsako prijavo obravnava glede na sprejete prioritete dela, so zapisali na ministrstvu, kjer dodajajo, da so v nekaterih letošnjih primerih zadeve že zaključili.