Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Starejši, ki potrebujejo pomoč pri vsakodnevnih opravilih, varovanje ali pa si preprosto želijo družbe vrstnikov, bodo v Sežani dobili dnevni center. Taki centri v veliki meri pripomorejo, da starejši čim dlje ostanejo na svojem domu in samostojno, četudi s pomočjo, skrbijo zase. Tudi svojci so bolj razbremenjeni, obenem pa starejši ohranjajo socialne stike in ostajajo vpeti v okolje, je povedala direktorica sežanskega Doma upokojencev, Rosana Šturm. "Prostora je za 15 uporabnikov. Aktivnosti se bodo izvajale glede na potrebe in želje uporabnikov. Stremeli pa bomo k temu, da jih čim bolj psihofizično usposobimo, da čim dlje ostajajo v domačem okolju."

Kadra imajo trenutno dovolj, čakajo samo še na to, da zdravstvene razmere v domu postanejo bolj stabilne. Pred kratkim so imeli še nekaj okužb, je pojasnila Šturmova. "Računamo, da bi dnevni center odprli konec maja. Začnemo z minimalnim kadrom, ker tudi še nimamo 15 uporabnikov. V načrtu pa so trije zaposleni plus javni delavec, ki ga financira občina Sežana. Tega že imamo."

V Domu upokojencev so poskrbeli tudi za prevoz. Priskrbeli so električni avtomobil, v katerem se lahko pelje sedem ljudi. Tako bodo vse, ki nimajo prevoza, v Center pripeljali kar sami.