Težava, s katero se soočajo dnevni migranti, so zastoji na cesti in mejnih prehodih, poudarjajo vodilni pri projektu. Foto: Evropska unija
Težava, s katero se soočajo dnevni migranti, so zastoji na cesti in mejnih prehodih, poudarjajo vodilni pri projektu. Foto: Evropska unija

Gre za 13-mesečni projekt, ki ga skupaj vodijo občine Piran, Buje, Izola in Umag. Cilj je krepitev partnerstev med javnimi službami skozi razvoj modela multimodalnega javnega potniškega prevoza za prebivalce obmejnega območja. Uvedli bodo pilotno čezmejno avtobusno povezavo za prevoz dnevnih migrantov.

Glavni namen čezmejnega projekta je vzpostavitev pilotne avtobusne linije na relaciji Umag-Buje-Plovanija-Kaldanija-Sečovlje-Lucija-Izola. Do zdaj take javne povezave še ni bilo, že dalj časa pa predvsem šolarji, dijaki, študenti, delavci in tudi uporabniki zdravstvenih storitev, opozarjajo na nujnost vzpostavitve javnega potniškega prometa, je povedala vodja projekta Vesna Zorko: "Težava, s katero se soočajo dnevni migranti, so zastoji na cesti in mejnih prehodih, ki jim posebej v poletnih mesecih znatno otežujejo prehod meje in s tem pot v šolo/službo in domov. Z vzpostavitvijo linije ciljamo tudi na turiste, ki bi se namesto z avtom na izlet čez mejo podali z avtobusom ali električnimi kolesi. Na ta način zmanjšujemo obremenjenost cest, olajšamo prehod meje, predvsem pa ga naredimo uporabniku in okolju bolj prijaznega."

Pilotna linija bo prilagojena potrebam dnevnih migrantov in če se bo izkazalo, da bo taka povezava rentabilna, bodo uvedli redno linijo. Ceno za vozovnico bodo oblikovali na tržni osnovi, razmišljajo pa tudi o subvenciji. V okviru projekta bodo nabavili tudi 18 električnih koles.