Nov znak prepoveduje zavijanje na križišču v Dragonji proti Sečovljam, izjema je sicer lokalni promet, kamor sodijo tudi čezmejni delovni migranti. Foto: Radio Koper
Nov znak prepoveduje zavijanje na križišču v Dragonji proti Sečovljam, izjema je sicer lokalni promet, kamor sodijo tudi čezmejni delovni migranti. Foto: Radio Koper

Ti lahko ostanejo zaradi gneče ujeti v kolonah ali vaseh, od koder ne morejo. Tako je bilo denimo v Novokračinah in Jelšanah. Nekoliko bolj življenjsko obravnavo pa so s pogovori le dosegli čezmejni delovni migranti, ki slovensko-hrvaško mejo prečkajo večkrat na dan.

Težave zaradi večkilometrskih kolon na Dragonji in Sečovljah za več tisoč čezmejnih delavcev sicer še niso zgodovina, a civilna iniciativa, ki je zbirala podpise pod peticijo za ureditev razmer, je dosegla: najprej srečanje s pristojnimi na policijskih upravah Buje in Koper, pri občinskih oblasteh, prisluhnili so jim na direkciji za ceste, sprejel jih je minister za notranje zadeve. Vsem se za izkazano razumevanje zahvaljujejo.

Konkreten korak do bolj življenjske obravnave je bila postavitev prometne signalizacije pred mejnim prehodom Dragonja, pojasnjuje predstavnica iniciative Mateja Grbec: "Nov znak prepoveduje zavijanje na križišču v Dragonji proti Sečovljam, izjema pa je lokalni promet, kamor sodimo čezmejni delovni migranti."

In ti se, ko pridejo v Sečovlje, lahko vključijo v morebitno kolono pred mejnim prehodom. Tam je namreč zarisan nov prometni pas. Pomemben je, pravi predstavnica iniciative, tudi nadzor pristojnih, ali vozniki to upoštevajo. "Ljudje se seveda poskusijo, kljub znakom, vriniti v kolono. Danes je bil tam policist, ki je vse, ki niso lokalni promet, usmeril na začetek kolone, torej so morali na letališče, se tam obrniti in postaviti nazaj v kolono."

Kot učinkovita se je v piranski občini pokazala tudi postavitev tabel o prepovedi vožnje po lokalnih cestah, ki so jih tranzitni turisti pogosto uporabili za krajšo pot. Ključno pa tudi to, da so operaterje navigacijskih sistemov o tem obvestili. Čezmejni delovni migranti zdaj upajo, da se bo prenova mostu čez Dragonjo začela krepko po poletni sezoni.