Na ministrstvu za infrastrukturo so omogočili spremembo pravilnika o vozniškem izpitu. Na opravljanje vozniškega izpita se je predvidoma mogoče prijaviti že konec meseca. Foto: MMC RTV SLO
Na ministrstvu za infrastrukturo so omogočili spremembo pravilnika o vozniškem izpitu. Na opravljanje vozniškega izpita se je predvidoma mogoče prijaviti že konec meseca. Foto: MMC RTV SLO

Od leta 2014 so bile izpitne vožnje mogoče le v 20 centrih po Sloveniji, na Primorskem v Sežani, Kopru, Postojni in Novi Gorici. 17-letni Jaka iz okolice Tolmina se veseli, da ga bo lahko po novem spet opravljal v domačem kraju: "Ker sem že tako cele dneve v Novi Gorici, bi mi bilo fajn vsaj izpit delati v Tolminu. Vajen sem cest, tako da mi bo malo lažje."

Kandidati bodo prihranili veliko časa in denarja. Dolge vožnje iz, denimo, Bovca, Baške Grape do Nove Gorice jim bodo prihranjene. Preverjali bodo vse elemente, našteva vodja Sektorjev za izpitne centre in voznike pri Javni agenciji RS za varnost prometa Robert Gril: "Priprava na vožnjo, pregled vozila, vključevanje v cestni promet, vožnja po različnih križiščih, cestah različnih kategorij, tudi avtocesti oz. hitri cesti, kar pomeni, da bo občasno s temi kandidati treba zapeljati tudi na hitro cesto. V določenih primerih se bo tako lahko čas vozniškega izpita tudi podaljšal, kar pa se bomo skupaj s šolami vožnje oz. inštruktorji seveda vnaprej dogovorili. Ne v vsakem primeru, ampak verjetno v naključno izbranih izpitnih vožnjah." Klice že dobivajo, prijave pa bodo možne še ta mesec, potrjuje Gril.

"Načrtujemo v februarju že izvedbo. Morali smo zagotoviti poslovne prostore, postavitev računalniških učilnic za teoretični del izpita, do poletja bo treba urediti še vadbene površine, poligone za začetek vozniškega izpita." Ali bo možnost dolgoročno obstala, bo odvisno predvsem od tega, ali bodo kandidati novost izkoristili. Pred ukinitvijo leta 2014 so v Tolminu letno opravili okoli 230 vozniških izpitov B kategorije, v Ilirski Bistrici 250, v Ajdovščini pa 500.