Foto: Facebook DM+ Društvo mladih Slovencev v Italiji
Foto: Facebook DM+ Društvo mladih Slovencev v Italiji

Društvo mladih Slovencev v Italiji je pred tremi leti nastalo z željo po utrjevanju slovenskega jezika pa tudi medsebojnem sodelovanju in povezovanju z društvi ter mladinskimi organizacijami in šolami. Mladim ponujajo izobraževanja na področju društvenega delovanja, pravi predsednica DM plusa, Katja Canalaz: "Kaj pomeni biti član, kaj odbornik, tudi kako zastaviti projekt in ga izvesti. Bi pa želeli in to, kar smo že počeli v zadnjih letih, je predvsem spodbujanje kreativnosti mladih in mladinske participacije. Kajti opazno je, ko mladi stopijo skupaj in verjamejo v nek cilj, temo, idejo, se angažirajo."

Društvo šteje več kot 80 mladih. Navkljub pandemiji so uspeli izpeljati različne projekte, med drugim so lani sodelovali z Mladinskim svetom Slovenije pri organizaciji izobraževalnega dogodka v Trstu ter pri projektu o manjšinah v Gorici: "Srečanje v sodelovanju z Evrooservisom in Poti miru, torej smo analizirali malo bolj uspešnost fundacije Poti miru, potem smo imeli v ospredju socialna omrežja, oziroma spoznavanje delovanja družabnih omrežij. Mi bi želeli tudi bolj sodelovati s šolami, kajti višješolci so tudi naša ciljna publika. Bi radi spoznali njihove zahteve in želje, da bi uskladili naše delovanje."

Pred kratkim so zaključili natečaj z naslovom Gradimo ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika. Novoizvoljeni odbor društva pa si je med letošnje cilje obenem zadal spoznavanje dobrih praks in spodbujanje mreženja.