Novi pastor Aleksander Erniša (na skrajni levi) ter slovenska škofa Geza Erniša in Geza Filo (tretji in četrti z leve). Foto: Primorski dnevnik/(FOTODAMJ@N)
Novi pastor Aleksander Erniša (na skrajni levi) ter slovenska škofa Geza Erniša in Geza Filo (tretji in četrti z leve). Foto: Primorski dnevnik/(FOTODAMJ@N)

Slovenski evangeličansko luteranski duhovnik bo prihodnjih šest let duhovnik te cerkvene občine v Trstu. V cerkvi iz 19. stoletja je bilo popoldne slovesno bogoslužje ob njegovi umestitvi, ki so se ga udeležili tudi drugi dostojanstveniki te veroizpovedi iz Italije in Slovenije. Novinca so na novo pot prijazno pospremili številni evangeličani iz domačih krajev in družina.

38-letni duhovnik iz Murske Sobote, že vikar slovenskih vojakov in prvi doktor znanosti med slovenskimi evangeličanskimi duhovniki, je pot v mestu z veliko veroizpovedmi začel ob spoštljivi dobrodošlici v kar treh jezikih. V Trst ga je pripeljalo častno povabilo. Aleksander Erniša: "Veselim se tega in upam, da bomo tudi skupaj naprej gradili v smislu ekumenizma, torej da smo vsi poklicani, da služimo Bogu, in ne nazadnje s tem povzročamo tako rekoč en mir."

Ta cerkev, ki je v preteklosti štela do 1700 članov, je imela pretežno nemško dušo. Od leta 2000 naprej pa v njej prevladujejo Italijani, ki so slovenskega duhovnika zelo lepo sprejeli: dekan evangeličansko-luteranske cerkve v Italiji Heiner Bludau: "Nam kristjanom prisotnost slovenskega duhovnika pomeni veliko odprtost, ki je vrednota tudi za vso Evropo."

Slovesnega bogoslužja se je udeležil tudi tržaški katoliški nadškof, monsignor Crepaldi, cerkev pa so napolnili verniki iz Slovenije. Evangeličanski škof Geza Filo: "Prvič v zgodovini postaja eden izmed naših duhovnikov duhovnik v Trstu."

Da bo Aleksander Erniša na poseben način odpiral vrata, ki so še priprta, pa verjame oče, Geza Erniša: "Že kot majhen fant je nekako kazal te afinitete, delo z ljudmi, širjenje evangelija kot dobre novice za vse ljudi."

V cerkveni občini si želijo tesnejših stikov s pripadniki slovenske narodne skupnosti, pričakujejo pa tudi evangeličane s slovenske Obale, ki na bogoslužje odhajajo v Ljubljano.

Prispevek Mirjam Muženič: