Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Evropska komisarka za promet Adine Vălean se je v okviru tridnevnega obiska pri nas lahko prepričala, da so naše avtoceste polne tovornjakov in da bi tovor lahko potoval po tirih, če bi imeli ustreznejšo infrastrukturo. "Slovenija je pomembna za Evropo zaradi koridorjev, ki jo prečkajo, zato je res nujno, da je projekt drugega tir končan pravočasno. Vemo, da je v Evropi trenutno precej ovir pri infrastrukturnih projektih, a so pomembni, saj se brez njih ne moremo premikati v smeri večje trajnostne mobilnosti."

Drugi tir se financira tudi z evropskimi sredstvi. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je napovedal še druga vlaganja v železniško infrastrukturo: "Gradimo primorsko, štajersko progo, na gorenjski smo prenovili žilo od Kranja do Jesenic, vključno s predorom. Železniško mrežo želimo posodobiti tako za potrebe transporta kot za hitrejši prevoz potnikov."

Finančna konstrukcija je zaprta, pravi direktor 2TDK Pavle Hevka, 250 milijonov bi lahko najeli pri Evropski investicijski banki. "Pogodbe nimamo še podpisane. Ker so ponudbene vrednosti nižje, kot smo pričakovali, ocenjujemo, da toliko sredstev, kot jih lahko najamemo, ne bomo potrebovali."

2TDK pa bo poskušal pridobiti evropska nepovratna sredstva tudi za elektro strojno opremo in naprave na drugem tiru, za katera bodo kandidirali predvidoma januarja.