Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli
Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli

Od leta 2006 so študijski program zdravstvene nege izvajali v Novi Gorici. Zaradi visokih stroškov najemnine in negotovosti o usodi prostorov v Eda Centru, pa so se odločili za iskanje alternativne lokacije. "Manj kot dve leti sta minili od prvih pogovorov do prihoda študentov v Vipavo," je bil nad sodelovanjem s fakulteto zadovoljen vipavski župan Goran Kodelja. "Glede na to, da v naši občini ne moremo računati na razmah industrije, ker nimamo prostora, je razvoj terciarnih in kvartalnih dejavnosti naša vizija. In s prihodom te fakultete sledimo temu cilju."

Dekan fakultete za vede o zdravju Nejc Šarabon je dejal, da se jim je uresničila dolgoletna želja po prostorih, ki so primerno veliki in opremljeni glede na specifiko študija. "Daje nam odskočno desko za krepitev tudi na drugih področjih. Tukaj mislim na sodelovanje z lokalno skupnostjo, socialno-varstvenimi in zdravstvenimi ustanovami. Končno bomo lahko tudi na dislocirani enoti izvajali razvojno-raziskovalne projekte in bomo lahko odprti končnim uporabnikom, in sicer bomo lahko izvajali programe vseživljenjskega izobraževanja oziroma usposabljanja."

Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli
Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli

S Ciriusom Vipava, domom starejših občanov Pristan in škofijsko gimnazijo so že nanizali možnosti za strokovno sodelovanje, z Lavričevo knjižnico pa sklenili dogovor o zagotavljanju gradiv s področja zdravstvene nege. Obogatiti bodo morali še ponudbo prehrane, obštudijskih dejavnosti in nastanitev. O slednjem so se pogovarjali ob včerajšnjem obisku predstavnikov ministrstva za izobraževanje, je dejal Kodelja: "Mislim, da v roku par let, po selitvi Ciriusa Vipava na novo lokacijo, se bodo tam sprostili prostori, ki jih bomo lahko preuredili v študentski dom."

Za zdaj ni v načrtu, da bi v Vipavo pripeljali še kakšen študijski program, je povedal Šarabon, da pa imajo dovolj prostorskih možnosti, v kolikor bi se za to odločili.