Foto: E-hiša, Hiša eksperimentov/Primož Bratkovič
Foto: E-hiša, Hiša eksperimentov/Primož Bratkovič

Na tridnevnem festivalu bodo učenci in dijaki sodelovali na različnih delavnicah in predavanjih ter v sproščenem okolju odkrivali, da znanost ni suhoparna, temveč je lahko zelo zabavna. V X-centru osnovnošolci odpirajo fizikalne sefe z ugankami in poslušajo, kako bodo sončne celice čez nekaj let nadomestile stekla na oknih in proizvajale elektriko.

Letos bodo mladi sodelovali tudi v sobi pobega, kjer bo Zvezdno poveljstvo. Cilj? "Rešiti planet Zemljo pred asteroidom," je povedal vodja programov na MC, Primož Bratkovič. Druga skupina odpira fizikalne sefe: "Če hočeš odpreti sef , moraš ob točno določeni frekvenci spustiti nek zvok, nekaj slišiš in potem so namigi. To je uganka. Dobiš škatlo, ki ti da usmeritve, ne smeš dvigat, trest. Vse se da, od kemije do fizike. 10 - 15 minut časa je."

Foto: E-hiša, Hiša eksperimentov/Primož Bratkovič
Foto: E-hiša, Hiša eksperimentov/Primož Bratkovič

Mladi so povedali, da je učenje fizike ali astronomije z ugankami bolj zanimivo kot v knjigah. "Prva delavnica je bila s področja astronomije. Imeli so teleskop." "Cilj je bil, da rešimo Zemljo pred kometom, ki jo bo uničil. Na listu smo imeli vprašanja in potem smo morali odpreti ključavnico, ki nas je pripeljala do naslednjega koraka." Pa so rešili Zemljo? "Žal smo bili prepozni!"

V programu je tudi predavanje Egona Pavlice iz Univerze Nova Gorica o tem, kako bo organska elektronika spremenila vsakdanje življenje.

Festival, ki do četrtka poteka v X-centru na Delpinovi ulici, je v dopoldanskem času namenjen mladim, popoldne pa ostali javnosti.