Foto: Facebook Festival Kraška gmajna
Foto: Facebook Festival Kraška gmajna

Organizatorji so pripravili lažje in zahtevnejše pohode, obisk jam, kolesarske izlete in različne delavnice. Dogodki se bodo odvijali na slovenskem in italijanskem Krasu in v Brkinih. Vsak od dogodkov obiskovalca ozavešča o pomenu geopestrosti, ki povezuje naravo, način življenja in kulturo. Na geopestrosti sloni tudi turizem, je izpostavila Martina Stupar iz novogoriške območne enote Zavoda za varstvo narave: "Vsaka pokrajina na svoj način odraža geološko danost. Lahko rečemo, da ima vsaka pokrajina svojo geološko dušo, ki se kaže z obliko reliefa, pojavnostjo kamnin in prisotnostjo ali odsotnostjo voda."

S pomočjo projekta Kras-Carso2, ki je v teku in pri katerem sodelujejo različni partnerji na slovenski in italijanski strani, želijo združiti in znova povezati matični Kras na obeh straneh meje. Temu sledi tudi Festival Kraška gmajna, je povedal koordinator projekta Kras-Carso 2, Edi Fabjan: "To je prav nekaj takega, kar želimo promovirati tudi na področju Geoparka. Gre za trajnostno obliko turizma ter za ozaveščanje in informiranje ljudi o vseh kulturnih in naravnih znamenitostih tega območja."

Danes bodo obiskovalci spoznavali zahodni rob kraške planote. Območje je še posebej bogato z izjemnimi geološkimi najdišči: izviri skrivnostne kraške reke in najbolj neverjetnim odkritjem popolnih okostij dinozavrov. Vsi dogodki so brezplačni, potrebne so le prijave.