Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po večletnem skromnem vpisu, ki so ga beležili na piranski podružnici, je letos povsem drugače, izpostavlja ravnatelj Glasbene šole Koper, Iztok Babnik: "Takšnih številk vpisa, kot jih beležimo letos, ne pomnim. Predvsem za tiste inštrumente, ki so bolj deficitarni, torej, trobila, pihala. Res sem zelo zadovoljen in vpis je nad vsemi pričakovanji."

Da bi odprli oddelek v Portorožu ali v Luciji so si prizadevali več kot deset let. Tokrat sta jim vodstvo občine in Avditorija vendarle prisluhnila. Glasbeni oddelek v središču Pirana, ki ostaja odprt, ima sicer ustrezne prostore, a je težava dostopnost. Še posebej pozimi, ko se prej stemni. "Starši otrok ne morejo pospremiti do glasbene šole in to predstavlja velik problem, predvsem za mlajše od 12 let. Se pač bojijo in je nerodno, veliko pritožb staršev smo dobivali."

Glasbeno šolo, ki ima podružnico še v Izoli, obiskuje več kot tisoč učencev. V Kopru poleg vsega izvajajo glasbeni pouk za dijake umetniške gimnazije, pouk baleta. Prostorska stiska je tudi v Kopru vse večja. "Naši učitelji delajo v nemogočih pogojih. Žalostno je, kako občina gleda na te stvari. Vsako leto poudarjamo, da imamo stisko."

Kljub vsemu upajo, bodo s koprsko občino uspeli najti ustrezno rešitev za eno največjih glasbenih šol v državi. Pred leti so si denimo zamislili prizidek k palači Gravisi Buttorai v središču Kopra. Pridobili bi 15 učilnic, lastno dvorano za vaje orkestrov. Vendar je izdelan načrt, za izvedbo katerega so pridobili vsa potrebna soglasja, žal, ostal v predalu.