Gostinci in stranke morajo upoštevati pravila glede razdalje, ki jih je postavil NIJZ. Prve kave so tako po dolgem času postregli tudi v Kopru. Foto: Radio Koper
Gostinci in stranke morajo upoštevati pravila glede razdalje, ki jih je postavil NIJZ. Prve kave so tako po dolgem času postregli tudi v Kopru. Foto: Radio Koper

Na prostorni terasi kavarne v nakupovalnem središču v Novi Gorici so za mizami v predpisani razdalji sedeli zadovoljni gosti: "Zelo v redu je. Predolgo smo bili zaprti. // Ma, pogrešali smo bolj družbo, to druženje, ne samo kavo. // Komaj smo dočakali. Upajmo, da bo vsaj nekaj časa trajalo."

Lastnik lokala Miran Muellner, jezen nad neživljenjskimi predpisi odločevalcev, svoje tri obrate vnovič odpira po pol leta: "Če bodo še enkrat zaprli gostinstvo, naj zaprejo tudi tovarne, zdravstvene domove, naj zaprejo bolnišnice in naj bomo vsi enaki v tej Sloveniji."

A ne samo teras, naj dovolijo odprtje tudi notranjosti lokalov, meni še goriški gostinec, njegov kolega z Obale pa dodaja: "Če bo slabo vreme, bomo imeli probleme, ker smo omejeni na to teraso."

So pa državi hvaležni, da je priskočila na pomoč, poudarja predsednica sekcije gostinstva in turizma na novogoriški Obrtno-podjetniški zbornici Patricija Furlan: "Ker sicer bi bila že prejšnje leto velika katastrofa, če nam ne bi pomagali s subvencioniranjem plač in pri delnem kritju fiksnih stroškov."

Odprtje gostinskih teras in vrtov ne sme trajati samo teden dni. Čim prej pa naj bo sprejet tudi poseben zakon z nadomestilom za izpad prometa in s pomočjo pri izplačilu regresa, še pričakujejo gostinski in turistični delavci.

Valter Pregelj