Foto: Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko/Polona Avanzo
Foto: Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko/Polona Avanzo

V slikoviti soteski Pekel pri vasi Saksid bi morali zgraditi brv, a se gradnja še ni začela zaradi težav pri odkupu zemljišč. Kljub temu, da pot še ni končana, je že označena, zato je na njej veliko kolesarjev. Ti se v Prvačini lahko znajdejo dobesedno v jarku, saj nad njim še niso zgradili manjše brvi, nevarni predel pa ni varnostno zaščiten. Na to je opozoril domačin, ki je predlagal umik oz. zakritje informacijskih stebričkov, dokler pot ob Vipavi ne bo uradno odprta.

Krajan iz Prvačine je nevaren jarek, do katerega je z obeh strani že speljana kolesarska pot, kar sam zaščitil s stebričkom in trakom: "Če prideš z malo večjo hitrostjo, je vprašanje, če se boš lahko ustavil ne da bi končal v jarku."

Prav zato je predlagal, da informativne oz. usmerjevalne stebričke umaknejo, saj je na omenjenem delu pot nevarna. Zakaj tega dela niso že takoj ustrezno zaščitili, smo vprašali direktorja novogoriške občinske uprave, Marka Mikulina. Ta je povedal: "Označevalne količke je postavil eden izmed partnerjev. Prišlo je do pomanjkljive komunikacije, tega ne moremo skrivati. Ta del bomo ustrezno označili in očistili. Podpisana je že pogodba z izvajalcem, tako da bo ta del poti zaključen do konca leta."

Očitno je res prišlo do težav pri koordinaciji, saj v 3,3 milijone evrov težkem projektu sodeluje pet občin ob reki Vipavi. V mirensko-kostanjeviški, kjer so bili zadolženi za usmerjevalne stebričke ob poti, so povedali, da jih bodo zakrili, vse dokler pot ne bo uradno odprta. Glavni razlog, zakaj še ni končana, pa je drugje. V soteski Pekel bi morali že zgraditi 55 metrov dolgo in štiri metre visoko jekleno brv.

Vodja službe za investicije na novogoriški občini, Simon Mlekuž, ni skrival razočaranja, ker so se postopki zavlekli: "Težava so zemljišča, kar se rešuje. Mislim, da smo blizu končne rešitve, da bomo ob koncu letošnjega ali v začetku prihodnjega leta vložili zahtevo za gradbeno dovoljenje."

Pot je speljana tudi skozi Renče, kjer so v opuščenem glinokopu zgradili ptičjo opazovalnico, na kateri bo mogoče opazovati vodne in obvodne ptice.