Krajani na nočni hrup opozarjajo že vrsto let. Foto: Radio Koper
Krajani na nočni hrup opozarjajo že vrsto let. Foto: Radio Koper

Župan Đenio Zadković se je srečal s predstavniki hotelov Lifeclass in Kempinski, turističnega združenja, podjetja Okolje, gostinskih lokalov in Krajevne skupnosti Portorož. Dogovorili so se, da bodo lokali občinski odlok končno začeli upoštevati. Strinjali pa so se, da bo za našo največjo destinacijo potrebno najti tudi rešitve, ki bodo zagotavljale njeno dolgoročno privlačnost.

Zvočniki z nekaterih teras lokalov na portoroški plaži donijo vse do jutra, kar je postalo nevzdržno tudi za goste hotelov. Mnogi so celo napovedali, da se zaradi hrupa ne bodo več vrnili, so na pogovoru izpostavili predstavniki hotelirjev. Župan Zadković: "Dialog je edini način, da pridemo do nekega kompromisa in mislim, da ga bomo našli. Če bodo gostinci spoštovali ta odlok, smo vsi na varnem."

V zadnjem obdobju naj bi bil preglasen predvsem lokal Nota. Predstavnik Luka Kodrič: "Dogovor je bil tak, da ob eni uri znižamo volumen in skladno s pravili proti koronavirusu poskusimo prestaviti zabave v Tivoli ali v druge zaprte prostore."

Slednje bo mogoče šele prihodnjo sezono, pojasnjuje Kodrič, ko bodo prostore prenovili in uredili prezračevanje. Predsednik Krajevne skupnosti Portorož, Andrej Babnik, pa dodaja: "V našem kraju živijo tudi ljudje, ki morajo delati, vstajati zjutraj, počivati, itd. Mislim, da je prišlo do nekega epiloga, kar se je tudi zelo dolgo pričakovalo, in mislim, da bo uspešen."

Sestanka se je udeležil tudi lastnik več portoroških lokalov Vejsil Hot, ki je s piranskim županom v sporu zaradi njegovih izjav, da naj bi bila balkanska pop glasba neprimerna za Portorož. "Mi nikoli nismo imeli težav zaradi glasnosti glasbe, mi smo imeli problem zaradi zvrsti glasbe."

Za nedopustno izjavo Hot od župana zahteva opravičilo, sicer ga bo tožil. Zadković odločno zanika, da bi bil nestrpen do katere koli glasbene zvrsti in odgovarja, da se je že opravičil. Sporno objavo, v kateri je, kot pravi, povzemal mnenja krajanov, pa zbrisal z omrežja facebook.