Tigrasti komarji so glavni prenašalci virusa Foto: EPA
Tigrasti komarji so glavni prenašalci virusa Foto: EPA

Akcija bo trajala do oktobra. Na javni infrastrukturi, ki omogoča nastajanje stoječih voda, bodo v dneh brez padavin uporabile sredstvo Aquatain, ki ga tudi letos občani dobijo brezplačno.

Za preživetje tigrastih komarjev zadostujejo že majhne količine stoječe vode, kamor odlagajo jajčeca. Delujejo predvsem podnevi. Pik lahko povzroči oteklino, srbenje in bolečino, posebej pri občutljivih ljudeh. Poleg tega pa lahko prenašajo vrsto za človeka nevarnih virusov oziroma bolezni. Olga Kaliada z Urada za gospodarske dejavnosti Občine Izola: "Okuženi komarji k nam prihajajo tudi z ladjami, nenazadnje imamo tu v bližini Luko. Zadržujejo se najraje v pnevmatikah, kamor odlagajo svoje ličinke. Žal ti tigrasti komarji odigrajo tudi zelo pomembno vlogo pri prenosu virusa denge in čikungunje, sposobni pa so tudi prenosa virusa zike oziroma virusa zahodnega Nila."

Z vnosom posebnega sredstva na javnih površinah, ki omogočajo nastajanje stoječih voda, bodo začeli ta teden. "Naša kominalna podjetja ali zunanji izvajalci, ki za nas to izvajajo - to je odvisno od občine do občine - sami pregledajo območja. Leta 2020 smo s pomočjo Univerze na Primorskem naredili študijo, pregledali smo območja in določili kritične točke."

Ključno je sodelovanje občanov, saj bo akcija učinkovita le, če se bo širjenje preprečevalo na širšem območju, še poudarja Olga Kaliada: "Z delitvijo ampul spodbujamo ljudi, da tudi sami enkrat mesečno oziroma na 28 dni kapnejo malo tistega sredstva. Dobijo ga 50 mililitrov. To je tudi edino sredstvo, ki je v Sloveniji dovoljeno, je certificirano in preverjeno."

Občani slovenske Istre lahko brezplačne ampule prevzamejo na komunalnih podjetjih v Izoli in Piranu, v Turistično informacijskem centru Ankaran ali v vrtnariji koprskega komunalnega podjetja pri pokopališču. Med drugimi preprečevalnimi ukrepi pa je praznjenje posod s stoječo vodo oziroma pokrivanje ter tedensko menjavanje vode v zbiralnikih.

Zatiranje tigrastih komarjev