Biotehniški šoli v Šempetru pri Gorici. Foto: Radio Koper
Biotehniški šoli v Šempetru pri Gorici. Foto: Radio Koper

Turistično in kulinarično ponudbo je potrebno dobro poznati in jo znati ponuditi gostu. In prav zaradi potreb po takšnem kadru, se je razvila ideja o novem programu, nam pove ravnateljica Biotehniške šole Barbara Miklavčič Velikonja: "Predvsem zaradi klicev iz podjetij, zaradi klicev iz turističnih agencij, da jim ta kader primanjkuje."

Kot še pojasni, bodo 20 odstotkov odprtega kurikula zapolnili s predmeti, ki bodo povezani z območjem Brd, Vipavske doline, Krasa in Posočja. "Naš cilj je, da praktični pouk naših dijakov gastronomije in turizma poteka tudi v podjetjih in pa tudi na podeželju, na kmečkih turizmih, na različnih drugih turističnih destinacijah."

Gre namreč za okolje, ki veliko stavi na razvoj turizma, zato naj bi mladi lahko stavili tudi na prihodnost tega poklica. A sam vpis za novo šolsko leto ni bil velik. "Mogoče smo malo zamujali s promocijo programov, mogoče je tak čas, vpisalo se je 10 dijakov, obetamo pa si jih več v naslednjem šolskem letu. A nekje moramo začeti."

Uvedbo progama so podprli vsi okoliški župani, gospodarska zbornica in zavodi za turizem. Podžupan Mestne občine Nova Gorica, Simon Rosič: "V tem momentu je to velika dodana vrednost. Na vseh nas pa je neka odgovornost, da kvalitetno peljemo razvoj turizma naprej in da mlade ozaveščamo o vseh potencialih in možnostih razvoja na tem področju." Ob tem poudarja, da veliko priložnosti ponuja tudi čezmejno sodelovanje.