Foto: Kino Otok
Foto: Kino Otok

Italijanski režiser Pietro Marcello – njegov je bil film presenečenja, ki so ga na predvečer otvoritve tradicionalno zavrteli v Izoli – se bo na festivalu predstavil z dokumentarnim filmom o velikem italijanskem kantavtorju Luciu Dalli. Film pa svoje poti ne bo zaključil v Izoli, temveč si ga bodo obiskovalci lahko ogledali v okviru programa Kino Istra. Tudi otvoritveni film nadaljuje z raziskovanjem juga Italije, je povedala direktorica festivala Tanja Hladnik: "Film z naslovom Assandira je ponovno italijanska produkcija. Režiser filma je Salvatore Mereu. Gre za enega najbolj znanih imen sodobne italijanske kinematografije. Resnično dobra novica je, da se nam bo pridružil režiser filma in producentka. Kar pomeni, da bo to priložnost, da filma ne bomo samo gledali, ampak se bomo o njem pogovorili z avtorji filma."

Do sobote se bo tako zvrstilo 34 celovečernih in 97 kratkih filmov, na že tradicionalnih prizoriščih. To so Kulturni dom, Art Kino Odeon in Svetilnik. Festival se bo zaključil v soboto v Letnem kinu Arrigoni. "Takrat bomo pripravili enkraten filmski dogodek, projekcijo nemega filma, enega zgodnejših filmov Alfreda Hitchcocka, ki ga bo spremljala živa glasba slovenskih glasbenikov Jimmy Barka Experience. To bo posebna filmsko glasbena izkušnja, ki je v slovenskem prostoru še vedno bolj redka."

Lanskoletna in letošnja izdaja filmskega festivala sta se, zaradi epidemije, zgodili konec poletja, organizatorji pa upajo, da se bodo razmere v prihodnjem letu že toliko uredile, da bo Kino Otok v Izoli znova zaživel junija.