Foto: TV Slovenija/Eugenija Carl
Foto: TV Slovenija/Eugenija Carl

Našemu največjemu školjkarju Mitji Petriču so orade na školjčišču v Strunjanu pojedle dobro polovico pridelka. Letos so se prvič pojavile tudi na Debelem rtiču. Izredni izlov orad je sicer dobrodošel, pravi, a je razumljivo, da ne more biti povsem učinkovit: "Ujame se samo del jate. To so tako velike jate, da v eni noči že lahko pojejo pet ali deset ton. Ko mi to opazimo, je že prepozno."

Orad bi se rešili, če bi školjčišča premestili miljo stran od obale, na odprto morje. To denimo dokazujejo izkušnje na italijanski strani. "So imeli probleme z oradami, ki so jim pojedle večino pridelka in so premakni gojišča ven na odprta morja in tam orad praktično ni, kar se orada zadržuje vedno ob obali," doda Petrič.

Pristojne zato pozivajo k čimprejšnjemu razpisu koncesij za nova školjčišča, ki jih predvideva Pomorski prostorski načrt. Odprto morje je tudi sicer boljše za gojenje školjk, še pove Petrič: "Nobenih problemov z bakterijami ni, temperatura je bolj konstantna, kar je dobro za školjke, da boljše rastejo in več morskega tokovanja je, kar je tudi boljše za školjke."

To je dobra rešitev za velike školjkarje, ki imajo tudi velika plovila, pojasnjuje Nevjo Vižintin. Školjčišče ima v morskem rezervatu Strunjan, kjer mu orade zadnja leta pojedo skoraj celoten pridelek. Od načrtovanih 20 do 25 ton mu bodo letos mogoče ostale tri tone školjk, pravi. Izredni izlov orad je po njegovem dobra rešitev, a bi jo sam še nadgradil. "Kaj bomo pa naprej, ne vemo. Jaz mislim, da je edina stvar, da se plaši. Bi vsaj dovolil, da gre lahko tudi posamezni ribič. Pač, napiše ladijski dnevnik, vsak po svoje, kadar ima pač voljo iti, bi vsaj plašili malo več," razmišlja Vižintin.

Letošnji prvi, tako rekoč poskusni izredni izlov orad na školjčiščih, je vodil izolski ribič Tomaž Petvar. Od aprila do konca oktobra so se ribiči 12-krat skupinsko odpravili na školjčišča in ulovili 865 kilogramov večjih orad. Sami so z izkupičkom zadovoljni, za prihodnje leto pa Petvar napoveduje, da se bodo še bolje organizirali.