Projekt Noč ima svojo moč - Noč raziskovalcev vodi Hiša eksperimentov. Foto: Promocijsko gradivo/DAP
Projekt Noč ima svojo moč - Noč raziskovalcev vodi Hiša eksperimentov. Foto: Promocijsko gradivo/DAP

S pomočjo vseslovenskega eksperimenta za spremljanje kakovosti kopalnih voda želijo partnerji projekta Noč ima svojo moč - Noč raziskovalcev, ki ga vodi Hiša eksperimentov, dobiti sliko o tem, kako varno se je kopati zunaj uradno potrjenih kopalnih območij. Koordinatorka projekta, Sara Kebe: "Vsakdo pozna kakšno rečico, potok ali bajer v bližini doma. S testiranjem te vode dobimo velik nabor osnovnih meritev, ki jih zbiramo v okviru projekta, nato pa jih pošljemo raziskovalcem, ki se na podlagi teh osnovnih meritve odločijo za obširnejše raziskave." Raziskovalni kompleti poleg knjižice z navodili za opravljanje meritev vsebujejo testne lističe za ugotavljanje kemične sestave vode: "In sicer za ugotavljanje prisotnosti 14 snovi, ki so pomembne z vidika onesnaženja vode, kot so na primer težke kovine ali nitriti, ki kažejo na prisotnost gnojil ali kanalizacije v bližini," še pojasnjuje naša sogovornica.

Komplete je moč naročiti na njihovi spletni strani, kjer je tudi obrazec za posredovanje rezultatov z zemljevidom, ki omogoča tudi določitev natančne lokacije meritev. Vseslovenska akcija spremljanja kakovosti kopalnih voda bo trajala do 24. septembra 2021, ko bo potekala noč raziskovalcev.

Podrobneje o tem, kako vsak od nas lahko prispeva podatke o stanju voda, govorimo tudi v tokratni oddaji Morje in mi. Slišali boste tudi, kaj si naključni kopalci misijo o rezervacijah plaže z brisačo, in kako so se v piranski občini lotili reševanja preglasne glasbe v Portorožu.

Več o projektu izveste s poslušanjem oddaje Morje in mi.