Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Jan je napovedal, da bo sledil ciljem stanovanjskega programa, ki ga je do leta 2023 potrdil mestni svet. Največje izzive vidi na področju reševanja stanovanjske problematike za starejše. Njihov delež je v Mestni občini Nova Gorica visok.

Nadpovprečni delež Novogoričanov, ki so starejši od 65 let, kaže na skrb vzbujajoče smernice v občini, ki zahteva posebno pozornost. Jan pove, da so med njimi tudi občani, ki živijo v prevelikih stanovanjih in jih zaradi nizkih pokojnin ne zmorejo več ogrevati ali vzdrževati. Ena od rešitev so stanovanjske skupnosti, pravi sogovornik: "Stanovanjske skupnosti za starejše je privlačna ideja, s katero bi ustvarili bivalne skupnosti, več starejših ljudi, ki so še samooskrbni, vendar si na ta način zmanjšajo stroške bivanja, ima družbo, hkrati pa ohranja relativno samostojnost v starosti."

Ali so takšne skupnosti primerna rešitev, bodo pokazali rezultati ankete, ki so jo na domove dobili starejši občani. Tudi na podlagi teh rezultatov bo odbor za socialno varstvo pri mestni občini pripravil strategijo za starejše. Jan ob tem poudari še stanovanjski problem za delavce, ki se v Novo Gorico priselijo zaradi dela; "Vemo, da v tej in šempetrski občini delovne sile manjka. Hkrati pa vznikne negodovanje nad soseskami, kjer so priseljeni ljudje, to bo treba upoštevati in vzeti v zakup. Tukaj je izziv za sklad. Brez delavcev gospodarstvo ne bo delovalo, ne bo kupne moči, kaj se je dogajalo, vemo, raztepli so se po vseh možnih lokacijah, živijo v neprimernih pogojih, velikokrat niso niti evidentirani."

Sicer pa se v Novi Gorici iz leta v leto povečuje delež tistih občanov, ki bi nujno potrebovali stanovanje. Na čakalni listi stanovanjskega sklada jih je ta hip približno 160. Sklad pa je omejen tako s finančnimi sredstvi kot z zemljišči za graditev.