Park vojaške zgodovine Pivka. Foto: MMC RTV SLO
Park vojaške zgodovine Pivka. Foto: MMC RTV SLO

V parku Vojaške zgodovine so si v sodelovanju z ustanoviteljico, Občino Pivka, za pridobitev omenjenega pooblastila že dlje časa prizadevali, v njem vidijo tudi potrditev za opravljeno delo. Iz podirajoče vojašnice so v 15 letih s pomočjo sredstev iz razvojnih skladov EU postali največji muzejski kompleks v državi. Direktor Janko Boštjančič: "Pooblastilo pomeni financiranje muzejske javne službe, ki jo opravljamo. Za začetek je predvideno 240 tisoč evrov letno, za zaposlene in tudi del materialnih stroškov. Za nas to predstavlja neko stabilnost in tudi možnost nadaljnjega razvoja."

Park vojaške zgodovine je bil edini prijavitelj na razpisu za javno službo muzejev za področje vojaške premične in nesnovne kulturne dediščine, vlada pa je pooblastilo izdala na predlog ministrstva za kulturo. Pooblastilo stopi v veljavo s 1. januarjem prihodnje leto.

V Parku so sicer poleti zabeležili zelo dober obisk, večji kot v rekordnem letu 2019. O novih velikih eksponatih, ki si jih prizadevajo pridobiti, Boštjančič ni želel še na glas govoriti. Med načrti za prihodnost pa je omenil, da se kljub velikosti muzejskega kompleksa kažejo potrebe po gradnji novega paviljona.