Foto: Jasna Preskar Foto:
Foto: Jasna Preskar Foto:
Foto: Jasna Preskar
Foto: Jasna Preskar
Foto: Jasna Preskar
Foto: Jasna Preskar

Na Muzejskem trgu v Kopru je danes popoldne poteka javni zbor članov Sindikata poštnih delavcev KS 90. Ta je sredi aprila opozoril, da delodajalec po neuspešnih pogajanjih pritiska na sindikat in sindikalnega zaupnika, ki je preobremenjene delavce pozval, naj delajo v skladu s predpisi in nič več. Pošta zdaj sindikatu ne priznava reprezentativnosti in ga izključuje iz socialnega dialoga. Uprava zavrača neposredno vzročno povezavo in pogajanja nadaljuje s samo enim, z večinskim sindikatom v podjetju.

Člani sindikata Poštnih delavcev KS 90 so na javnem zboru pred pošto v središču Kopra od delodajalca zahtevali nadaljevanje socialnega dialoga tudi z njihovim sindikatom. Predsednik : "Hočemo, da nas priznajo in nazaj povabijo za mizo. Naši sodelavci, tudi člani, so že na tiskovno konferenco prinesli pismo podpore, v katerem so zahtevali, da gremo nazaj za mizo, sicer bomo preko ulice to dosegli."

Reprezentativnost doslej ni bila vprašljiva, zatrjuje generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije, Damjan Volf: "Tukaj je vedno potekal socialni dialog med dvema reprezentativnima sindikatoma in delodajalcem. Tudi pri zadnjih pogajanjih je bilo točno tako, vse do točke, ko je KS 90 jasno zavzel stališča na podlagi mnenja velike večine članstva, da ne bo podpisal takšne podjetniške kolektivne pogodbe, kot je bila ponujena."

Zbora se je udeležilo nekaj čez sto ljudi.

V prispevku Jasne Preskar lahko slišite tudi krajšo anketo med prisotnimi: