Ob hudourniku v Žusterni je kopanje že dlje časa prepovedano. Sodelavci NIJZ so zdaj ocenili, da je kopanje tudi na kopališču tvegano. Župan tako mnenje zavrača. Foto: Radio Koper
Ob hudourniku v Žusterni je kopanje že dlje časa prepovedano. Sodelavci NIJZ so zdaj ocenili, da je kopanje tudi na kopališču tvegano. Župan tako mnenje zavrača. Foto: Radio Koper

Koprski župan Aleš Bržan se je odzval na objave na socialnih omrežjih in poročanje nekaterih medijev, da naj bi bilo morje pred Žusterno in ob ustju reke Badaševice onesnaženo s fekalijami. Na to je po prijavi občana v posebnem poročilu opozoril Nacionalni inštitut za javno zdravje. Župan zatrjuje, da je kopanje v Kopru varno, kar potrjujejo tudi sveže meritve Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki so jih na občini prejeli v sredo.

Koprski župan je prepričan, da je kopanje v Žusterni povsem varno. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Koprski župan je prepričan, da je kopanje v Žusterni povsem varno. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

"Z drugimi besedami, kopalne vode v Kopru so dokazano varne. Jutri pričakujemo še rezultate včeraj odvzetih vzorcev v kopališču Žusterna, imamo pa že informacijo, da so tudi preliminarne analize tega kopališča skladne. Kopanje v Kopru je bilo in je povsem varno."

Koprski župan je še dodal, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki je brez analize vzorcev vode ugotovil domnevno onesnaženost, pripravil zelo nestrokovno poročilo, da so ga med drugim podpisale osebe, ki niso opravile ogleda na terenu in da je nekdo na NIJZ očitno želel škoditi vodstvu občine. V ozadju zgodbe naj bi bilo znano rivalstvo in obračunavanje med nekdanjim in aktualnim koprskim županom.

Kaj pravijo na NIJZ

Na koprski občini so prepričani, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravil nestrokovno poročilo. Direktor Milan Krek nam je povedal, da se v vsaki občini odzovejo na enak način. Tako so se tudi v primeru klica občana, da na kopališču v Žusterni zaudarja po fekalijah.

"Na terenskem ogledu smo dobili celo vrsto nepravilnosti. Nakar smo občini in komunalnemu podjetju Marjetica priporočili, da izvajajo bolj pogosto testiranje iztoka hudourniških voda v Žusterni in območje otroškega bazena ter da večkrat testirajo Badaševico in območje, ki je na novo odprto. Naša igra do občine in vse ostalih je 'fer'. Vse smo obvestili z zapisnikom."

Direktor NIJZ MIlan Krek.
Direktor NIJZ MIlan Krek. "Na terenskem ogledu smo opazili celo vrsto nepravilnosti." Foto: MMC RTV SLO

In priporočili, ki jih je občina vedno spoštovala, dodaja Krek:

"Tako kot je občini do tega, da imamo odprto sezono in da se ljudje kopajo, je tudi nam do tega, da je voda v tem območju kvalitetna."

Koprska občina je že lani izvedla sanacijska dela. Na prelivne jaške so tudi namestili senzorje, ki omogočajo nadzor v sistemu odvajanja komunalnih voda.

Na kopališču v Žusterni smo nekaj kopalcev povprašali, kakšno je bilo morje v teh dneh:

Danes ne smrdi, ampak prejšnji teden je zelo smrdelo, vidim, da so fantje čistili, danes je v redu.

Sem bila samo za vikend, je bilo v redu.

Včeraj je bilo v redu, nisem nič opazila.

Najnovejše sporočilo občine

Koprska občina je v četrtek popoldan sporočila, da je tudi zadnja analiza vzorcev kopalne vode na kopališču Žusterna, ki jih je za Agencijo RS za okolje opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, potrdila, da je kopanje na tem priljubljenem mestnem kopališču popolnoma varno. Kopalne vode so skladne s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje za naravne kopalne vode, onesnaženja ni, so še zapisali v sporočilu za javnost.