V šempetrski bolnišnici je prah dvignilo javno pismo ortopeda Danijela Bešiča Loredana. Foto: BoBo
V šempetrski bolnišnici je prah dvignilo javno pismo ortopeda Danijela Bešiča Loredana. Foto: BoBo

Predstojnik ortopedskega oddelka šempetrske bolnišnice, Danijel Bešič Loredan, se v javnem pismu pacientom opravičuje za nedopustno dolge čakalne vrste za operacije. Kot piše, so nastale zaradi večkratnih selitev oddelka, saj so morali dati prednost covidnim pacientom. V tem času so lahko izvajali samo nujne posege, zato sedaj na operacijo umetnega kolka čaka že 150 ljudi. Vodstvo bolnišnice vse njegove trditve zavrača in pojasnjuje, da ortopedskega oddelka ne namerava zapreti.

Bešič Loredan je v javnem pismu opozoril, da je stanje na ortopediji alarmantno, saj da je od oktobra lani do danes odpadlo vsaj 350 operativnih posegov. Zakaj je po njegovem mnenju prišlo do takšnega stanja? "Gre za diskrepanco, bolnišnica se je odločila, da bo covid bolnišnica, od ministrstva je pridobila precej denarnih sredstev in v takšnih primerih postane bolj likvidna. Prikaže lahko, da posluje pozitivno. Kar naenkrat druge druge dejavnosti ne zanimajo nikogar več. Ne zanima jih, da smo leta 2019 opravili 800 operacij in smo bili gonilna sila prihodkov. To je pač covid strategija bolnišnice, ki se je odločila da bo kolateralna škoda te strategije ortopedija in še kakšna stroka in vsi tisti, ki pač čakajo na operacijo."

Vodstvo bolnišnice vse njegove navedbe zanika. V pisnem odgovoru so pojasnili, da so morali v času epidemije zagotoviti zadostno število postelj za zdravljenje covidnih bolnikov v celotni regiji. Prav zato so zasedli tudi oddelek za ortopedijo, vendar so jim v drugih prostorih zagotovili enake delovne pogoje. Ostro so tudi zavrnili očitke o nameravanem zapiranju oddelka. Vodstvo trdi nasprotno, in sicer, da bodo začeli z gradnjo novega covidnega oddelka, ki bo omogočal ortopediji in ostalim dejavnostim nemoteno delo.