Ribolov postaja v Sloveniji vse bolj obrobna gospodarska dejavnost. Foto: BoBo
Ribolov postaja v Sloveniji vse bolj obrobna gospodarska dejavnost. Foto: BoBo

Ob medgeneracijski predaji znanja o ribištvu je potrebno tudi v najširši javnosti utrditi zavedanje o pomenu ribiške tradicije slovenske Istre in njenem razvojnem potencialu za celotno obmorsko območje.

Te cilje bodo prihodnji dve leti v okviru projekta Zgodbe o ribištvu uresničevali raziskovalci, ribiči, šolarji, italijanska skupnost in turistični delavci. Pod okriljem LAS Istre ga je zasnovalo Znanstveno raziskovalno središče Koper, zanj so pridobili skoraj 200 tisoč evrov iz evropskih skladov.

V raziskovalni projekt Zgodbe o ribištvu bodo vključeni učenci in dijaki petnajstih šol. Med drugim se bodo z ribiči pogovarjali o njihovem delu, spoznavali ribiške veščine, z morjem povezane in tudi že pozabljene poklice ter kulturo bivanja. Nastala bo vrsta gradiv in učnih pripomočkov, za katere si v projektu želijo, da bi postali sestavni del učnega procesa. Na osnovnih šolah bodo oblikovali elektronski terminološki slovar, izpostavlja vodja projekta Lucija Čok: "Ta slovar bodo pripravljali otroci sami. To se pravi, da bodo raziskali, katere besede še obstajajo v slovenščini, v italijanščini, v obeh narečjih. Skupaj z našimi dialektologi jih bodo predelali, naložili jih bomo v slovar, ki bo rastoči."

Šolam bosta namenjena še priročnik o zgodovini predelave rib ter priročnik z lokalnimi recepti Okus po morju / Sapore di mare. Ravnateljica Srednje šole Izola, Adelija Perne, ob tem poudarja: "To se izredno dobro lahko vidi pri mladih v gastronomiji. Da vedo, kakšen je pomen zdravih, starih, domačih receptov, ki jih potem spremenijo v nekaj sodobnega."

Izolska samoupravna italijanska skupnost bo poskrbela tako za prevode gradiv kot za pogovore z ribiči. Predsednik Marko Gregorič: "Ribolov, ki je bil glavna, osrednja dejavnost družbenega življenja v Izoli, je danes postal nekakšna obrobna dejavnost, na nek način skorajda bolj namenjena raziskovanju in turizmu. Torej bomo pripovedovali o tem, kaj smo bili in o tem, kaj smo danes."

Zgodbe o ribištvu bodo dobile svoj spletni portal, pripravljena bo tudi dokumentacija za vpis starih receptur morske kulinarike na UNESCOV seznam sredozemske prehrane.