Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Z današnjim dnem je v veljavi nov vladni odlok o omejitvah prodaje blaga in storitev.
Za najmanj en teden so zaprti hoteli, frizerski in kozmetični saloni, bazeni, avtopralnice in podobno. Ob tem veljajo številne izjeme, med drugim za živilske trgovine, lekarne, cvetličarne in trgovine z gradbenim materialom. Brez omejitev je dovoljena dostava hrane na dom. Med 6. in 21. uro je ob zagotavljanju minimalnega stika, dovoljen tudi osebni prevzem blaga ali hrane. Preverili smo, kaj o novih ukrepih pravijo v Kopru in Sežani.

Anketo smo posneli v Kopru in Sežani.

Tudi rezultati zadnje meritve raziskave #Novanormalnost, ki jo je prejšnji teden opravil Valicon (Vir: Raziskava #Novanormalnost, 16. – 18. oktober 2020, n=523; Valicon), kažejo, da je javnost razdeljena pri oceni ustreznosti posameznih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Občutenje situacije in ocena nadaljnjega razvoja dogodkov pa sta zelo pesimistični. Najbolj kritična je javnost do ukrepa nošenja mask na odprtem, saj 57 odstotkov vprašanih meni, da je ta ukrep neustrezen. Zadnja meritev je pokazala občuten porast tistih, ki menijo, da gredo stvari v zvezi s širjenjem virusa precej na slabše. Marsikaj gre pri soočanju z epidemijo narobe, a samo od nas je odvisno, kaj bomo storili prav, v komentarju razmišlja Tjaša Škamperle.

"Narobe je to, da odločevalci v teh kriznih razmerah ne znajo nagovarjati javnosti. Narobe je, da na vprašanja o epidemiji že nekaj časa ne odgovarjajo epidemiologi, ki so delovali verodostojno in da poveljniku civilne zaščite, ki mu ljudje zaupajo, odvzamejo pooblastila. Narobe je, da se odločitve, ki vplivajo na dejavnosti, torej tudi na preživetje, sprejemajo in objavljajo zvečer in narobe je, da jih tisti, ki so od njih odvisni, ne berejo. Narobe je, da gre minister, ki čaka na rezultat testa, v prostem času sedeti v kozmetični salon in da direktor NIJZ na javnem mestu ne nosi maske ves čas. Narobe je, da starostnike iz doma čez noč preselijo v neogrevano telovadnico. Da nekateri zdravstveni delavci širijo objave o tem, da vam med testiranjem v nos vstavljajo čipe, medtem ko večina zdravstvenih delavcev dela čudeže na etični pogon. Ni prav, da nagovor predsednika države pozabimo v trenutku, ko ga je končal in da predsedniku vlade ne verjamemo, ko reče, da zmoremo. In da je tako, sta kriva sama. Marsikaj gre torej narobe. A virus je tu in zdaj. Kaj smo danes naredili sami, da se z njim ne bi okužili? In ali ste naredili vse, da - če ste mogoče okuženi brez simptomov - virusa ne bi širili? Ker če in ko se boste okužili, se ne boste zaradi hojsanja, krekovanja, kacinjenja ali potrčanja, ampak zato, ker nekdo ali vi sami niste ravnali prav."