Foto: vinapovh.com
Foto: vinapovh.com

Goče so v popotniško-gastronomski seriji prikazali kot najstarejšo vinsko vas v Sloveniji. Ustavili so se tudi v štiristoletni obokani vinski kleti Miha Povha in preizkušali njegova vina. 34-letnika smo vprašali, nad čim so obiskovalci najbolj navdušeni – nad slikovitostjo vasi, vaškimi hrami, ki imajo nad portali vklesane letnice iz 17. in 18. stoletja, ali nad njegovo vinsko ponudbo? "Mislim, da gre eno z drugim. Običajno se srečamo na naši terasi zunaj vasi, ko gremo v središče v vasi jih očara arhitektura, ta kamen. Najbolj jih fascinira naša velbana klet, ki je stara več kot 500 let. Ta datum je predvsem Američanom nedoumljiv, saj pri njih v tistem času še ni bila zgrajena nobena stavba," odgovori.

Nad vsem naštetim se je navdušila tudi ekipa Netflixa, ki pripravlja serijo Restaurants on the Edge – Restavracije na robu. Miha predvideva, da so vasico odkrili na spletu in tam dobili tudi njegov kontakt. "Goče so v oddaji na sredini same epizode. Začelo se je s predstavitvijo vasi, da gre za najstarejšo vinsko vas v Sloveniji. Kar tudi je! Na koncu gremo v našo velbano klet, kjer z Nikom, voditeljem, poskušava oranžna vina. Skupaj sva vina preizkušala šele, ko je on vstopil v klet. Vse reakcije, vse je bilo spontano," opiše Povh.

Foto: vinapovh.com
Foto: vinapovh.com

Netflix ima skoraj 240 milijonov naročnikov, Miho vprašamo, kakšen je bil odziv po predvajanju epizode? "Takoj po predvajanju, še tisti večer sem dobil približno 50 e-sporočil. Po večini iz Združenih držav, kajti oddaja je bila predvajana najprej tam. Tako da, ja, odziv je bil izjemen."

Vasica Goče je prvič omenjena v 14. stoletju. Z vseh strani je zaprta s kamnitimi hišami, nekatere strehe so še pokrite s skrlami, ozke ulice oziroma gase niso širše od metra, z njenega roba pa se odpira pogled na Vipavsko dolino. V času njenega največjega razcveta je imel vsak gospodar dve, tri ali celo več kleti. Kar pomeni, da je vas imela več vinskih hramov kot hiš.