Vrednost bona je moč nameniti tudi tistim, ki nimajo sredstev za nakup učbenikov. Način so predstavili v knjigarni Libris, ki sodeluje z društvom Palčica pomagalčica.  Foto: BoBo
Vrednost bona je moč nameniti tudi tistim, ki nimajo sredstev za nakup učbenikov. Način so predstavili v knjigarni Libris, ki sodeluje z društvom Palčica pomagalčica. Foto: BoBo

Letos jih je mogoče koristiti za širok nabor storitev in dejavnosti, zato je pričakovati, da ne bodo ostali neuporabljeni v takšni meri, kot so lanski. Prvi boni so bili porabljeni na Primorskem, kjer smo se pozanimali, kako poteka njihovo unovčevanje.

Prvi boni so bili vnovčeni za nočitve, a to ni edina storitev, ki jo lahko plačamo z letošnjimi. Šport, rekreacija, gostinstvo, kultura, izobraževanje in turizem v širšem pomenu, kot je veljal lani. V parku Škocjanske jame so zadovoljni, pojasnjuje Marko Požar: "Od prejšnjega tedna jih sprejemajo, veliko je zanimanja. Zaželeno je, da s seboj prinesejo kopijo osebnega dokumenta. Cene niso tako visoke, da bi porabili denimo 100 evrov naenkrat."

Gostinci so ponekod omejili minimalni znesek za unovčitev. Alen Babič iz Marezig pravi, da jih bodo začeli sprejemati kmalu: "Imamo neverjetno veliko klicev, a zdaj se še pripravljamo, pridobivamo kodo. Niti ne vemo, ali bo potreben dodaten kader, da bo vse teklo, da stranke ne bodo čakale zaradi tega."

Z bonom si je mogoče kupiti vstopnico za prireditev ali koncert, v izolskem centru za kulturo, šport in prireditve pravijo, da so že imeli takšne obiskovalce. "Česa takega, da je nekdo kupil knjige v vrednosti dveh bonov, še nisem doživela," pa je zadovoljna Ingrid Celestina iz knjigarne Libris: "Morda smo se bali, da bodo kupovali le delovne zvezke in učbenike, a se veselim, ker prihajajo k nam ljudje s spiskom knjig, za katere so slišali in si jih zdaj lahko privoščijo. Vsi pozdravljajo to!"

Kot pravi Celestina, so s pomočjo društva Palčica Pomagalčica našli način, kako vrednost bona nameniti tistim, ki ga potrebujejo. Tako so nekateri pri njih že plačali učbenike za šolarje, ki potrebujejo pomoč.