Foto: EPA
Foto: EPA

Karantene in izolacije lahko ogrozijo delovni proces in storitve, zato smo preverili, kako so se na razmere pripravila nekatera primorska podjetja.

Nekatere dejavnosti se preprosto ne morejo ustaviti. V Luki Koper v zadnjih dneh opažajo nekoliko povečano število okužb, karanten in izolacij. Med ukrepi za preprečitev širjenja so uvedli ukinitev vezav izmen, da ne prihaja do nepotrebnih stikov, delo od doma, omejevanje sestankov in uporabo internega prevoza.

Luka Koper. Foto: Radio Koper
Luka Koper. Foto: Radio Koper

Zaradi narave dela so največ naporov vložili v obvladovanje razmer v operativi, kjer zaposleni ne delajo v zaprtih proizvodnih obratih, ampak večinoma na odprtem oziroma v delovnih strojih, zato je prenos okužbe na delovnem mestu toliko manjši.

V koprskem podjetju K2pak dela 80 oseb, omikron je v teh dneh zdesetkal poslovodstvo in komercialo. Direktor Marko Krmac je tudi cepljenje in prebolele sodelavce prosil, da se testirajo: "Na proces dela ne moremo vplivati, delovne pozicije so postavljene. Edino, kar lahko naredimo, je, da se testirajo vsi. Ker med drugim izdelujejo embalažo za cepivo Pfizer, si ne moremo privoščiti ustavitve proizvodnje. Bomo šli pomagat v proizvodnjo tisti, ki ne bomo okuženi."

V podjetju Robotina so precepljene tri četrtine zaposlenih, delo od doma izvajajo v minimalnem obsegu, razdeljeni so v skupine. Zaradi izolacije ali karantene trenutno ne manjka nihče, malo odsotnosti beležijo v dekanskem Titusu. V šempetrskem Mahleju zaradi aktivnih okužb in karanten manjkata dva odstotka zaposlenih, kar ne predstavlja večjega tveganja za doseganje proizvodnih načrtov. Pričakujejo pa, da se bo stanje v naslednjih tednih še poslabšalo, odstotek cepljenih je 40-odstoten.

Kot učinkovito metodo v Rižanskem vodovodu ocenjujejo vsakodnevno samotestiranje necepljenih in občasno testiranje cepljenih ter prebolelih.