Foto: Matej Povše
Foto: Matej Povše

Ob dozdajšnjih izkušnjah z epidemijo večjih težav ne pričakujejo. Še največ neznank je zaradi pomanjkanja negovalnega kadra.

Na četrti epidemični val so pripravljeni, zaščitne in druge medicinske opreme za covidne razmere je vsaj za en mesec dovolj, zagotavljajo v primorskih bolnišnicah. V Sežani bo na razpolago 22 postelj, na covidni oddelek bodo prerazporedili tudi osebje, dodaja direktorica tamkajšnje bolnišnice Silvana Šonc: "Posledično to pomeni približno 20-odstotno znižanje rednega programa, kajti posteljne zmogljivosti nam ne dopuščajo, da bi hkrati tekel tudi redni program."

V Šempetru pri Gorici naj bi bil nov covidni oddelek v Urgentnem centru opremljen do konca prihodnjega tedna. V začetku bo na voljo 15 postelj, pravi strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler: "Mislim, da bo največje tveganje za zdravljenje covidnih bolnikov v jesenskem času prav zagotavljanje zdravstvenega kadra."

Predvsem negovalnega osebja, od katerega bi v šempetrski bolnišnici potrebovali zdaj 30 do 40 medicinskih sester. Ortopedska bolnišnica Valdoltra ni v primarnem načrtu covidne obravnave, ugotavlja doktor Andraž Mihelič: "Ampak bi lahko nudila podporo v zadnji fazi potrebe po posteljah v smislu 'postcovidne' rehabilitacije bolnikov in da mi z našim kadrom pomagamo ostalim bolnišnicam."

Razmere ob četrtem valu smo želeli preveriti tudi v izolski bolnišnici, a nam ni uspelo priti do sogovornika.