Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tanja se iz Buzeta vsakodnevno vozi v Koper. S prihodnjim tednom bo pri prehajanju meje morala pokazati dokazilo o negativnem testu. Kot pravi je v primerjavi z mesecem nazaj, ko je podoben ukrep začel veljati tako rekoč čez noč, tokrat lahko pravočasno opravila testiranje, čeprav je bilo nekaj zmede ali bo sms sporočilo dovolj:

"Sem opravila test, za katerega sem dobila najprej po telefonu sms potrdilo, zdaj ga moram še dvigniti v pisni obliki. Pri prehodu meje sem vprašala in so mi potrdili, da bodo to zahtevali v papirnati obliki."

Nekaj zmede je bilo sprva prav glede tega, ali bi zadostovalo že SMS sporočilo. Anita Leskovec s koprske policijske uprave zato pojasnjuje:

"Zaradi različnih ovir ni nobene garancije, da bo sms zadostoval. Če je iz tega sms sporočila mogoče ugotoviti, da je res avtentičen in se nanaša na pravo osebo, pa tudi da ni predrugačen, lahko zadostuje, vendar pa v izogib težavam na meji predlagamo, da si vsi pridobijo pisni izvod ali pa si ga natisnejo preko portala zVEM."

Eden izmed čezmejnih delavcev pogreša predvsem več informacij, tudi o možnostih testiranja in pridobitve dokazil:

"Kličeš urade, nihče ti ne zna povedat, počakajte, boste videli. Na Hrvaškem moraš plačati test, če ga hočeš imet, v Sloveniji isto, ker samo dolčene občine imajo za svoje občane, ostali pa znajdite se."

V podjetje Plamapur iz Podgrada se iz Hrvaške dnevno vozi 11 delavcev. Kot so nam povedali, bo družba za delovne migrante ob novih ukrepih tedensko organizirala testiranja v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica.

Tjaša Lotrič