Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na največji šoli, Osnovni šoli Koper, so trenutno štiri oddelki v karanteni. Ravnateljica Ingrid Poropat je povedala, da takoj, ko prejmejo obvestilo o okužbi, začnejo z določanjem visoko rizičnih kontaktov. Za tiste, ki so bolezen preboleli ali so cepljeni, organizirajo pouk v prostorih šole. "Za učence, ki izpolnjuje enega od naštetih pogojev, pouk poteka v šoli. Učitelj tako za del učencev izvaja pouk v prostorih šole, za učence, ki pa so v karanteni, pa pouk poteka na daljavo. Gre za kombinacijo spletnih učilnic in zoom video konferenc."

Tudi na divaški osnovni šoli sta dva oddelka v karanteni. Pripravljajo načrt, kako bo potekal pouk za oddelek, kjer bo večje število učencev prebolevnikov, je povedala ravnateljica Damjana Gustinčič, ki je poleg hibridnega modela izpostavila še eno možnost: "V primerih, ko bi šel v karanteno samo en oddelek posameznega razreda, bi prebolevnike, če jih ne bi bilo preveč, lahko vključili v oddelek, kjer se pouk izvaja v živo."

K pouku po navodilih ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko pristopijo le prebolevniki in cepljeni, ne pa tudi na testu negativni dijaki. Ravnateljica koprske srednje ekonomsko-poslovne šole Breda Švara pravi, da so se učitelji na zahtevnejši hibridni način pouka prilagodili, težje pa ga sprejemajo starši: "Težave se pojavljajo s strani staršev, ki želijo, da so njihovi otroci v šoli, če je njihov test pri samotestiranju negativen. Vendar, kot sem rekla, dobili smo odlok in tega se držimo."

Z okužbami so se srečali tudi na sežanskem šolskem centru Srečka Kosovela. Ravnatelj Dušan Štolfa upa, da bodo v prihodnje zdravniki dijake na PCR test hitreje naročali, saj rezultati samotestiranja dijakov niso dovolj verodostojni za napotitev v karanteno: "Dijaki se samotestirajo doma, ugotovijo, da so pozitivni, javijo k nam in v ambulanto. Na PCR pa jih naročijo šele čez tri dni. Potem pa mi iz NIJZ-ja javijo, da ne morejo nič narediti, ker teh otrok še ni v bazi okuženih."

Štolfa pa je izpostavil še dejstvo, da cepljeni učitelji niso napoteni v karanteno, če in ko se okužba pojavi v njihovi družini.