Novela zakona o tujcih je med študente vnesla nemir.  Foto: BoBo
Novela zakona o tujcih je med študente vnesla nemir. Foto: BoBo

Novela sicer povzroča skrbi, saj naj bi morali imeti bodoči tuji študenti pred prihodom v Slovenijo na tekočem računu pet tisoč evrov. Na koprski univerzi pojasnjujeo, da to ne drži povsem.

Aleš Oven, pomočnik rektorice Univerze na Primorskem je pojasnil, da je ta pogoj obstajal že prej in še obstaja, vendar le za študente, ki so starejši od 26 let in jih starši niso več dolžni preživljati. Za večino tujih študentov pa velja naslednje. "Dokazati morate, da dosegate minimalni dohodek - trenutno to znaša 402 evra. Do zdaj je bilo dovolj, da so starši napisali izjavo, da imajo toliko sredstev in bodo podpirali študenta. Zdaj pa je to izjavo treba podpreti z dokazili." pojasnjuje naš sogovornik.

Kar pomeni, da morajo študentje iz tujine priložiti pogodbo o zaposlitvi, ki dokazuje, da ima eden ali oba starša skupaj minimalno vsaj 402 evra mesečne plače. V poštev pridejo tudi druge viri dohodov. Res pa je, da mora študent, v primeru, če družina mesečno ne doseže tega zneska, ob vstopu v Slovenijo imeti na računu pet tisoč evrov.

Tudi triindvajsetletna študentka iz Bosne, ki se je letos vpisala v tretji letnik Univerze na Primorskem je razumela, da mora imeti na računu pet tisoč evrov. Zaradi tega se je znašla v stiski: "Imam mamo samohranilko, povprečna plača v Bosni pa ni niti približno 400 evrov. Vprašala sem, če lahko priložim sredstva svoje sestre, ki ima boljšo plačo, pa to ni bilo možno. Sedaj iščem pomoč pri vsej družini in pri prijateljih, da dobim ta denar." Aleš Oven odgovarja, da v njenem primeru pride v poštev naslednje: če recimo materina plača znaša 300 evrov, potem mora imeti na bančnem računu še znesek v višini 1200 in ne 5 tisoč evrov, kot je razumela študentka.

V izogib vsem težavam pri študentih, ki prihajajo iz tujine pa rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik predlaga. "To je zelo nerodno in neživljenjsko, ker študentje prihajajo tudi iz okolja, kjer je revščina. Marsikateri študent iz teh krajev pridno študira, poleg tega še dela in pošilja svojim ubogim staršem, še kaj denarja. Tukaj bi položil na srce, da bodimo življenjski in ne birokratski."

Prav zato so tudi na Rektorski konferenci RS podali poziv na Ministrstvo za notrnaje zadeve za spremembo zakona o tujcih, da tuji študentje ne bi bili primorani dokazovati zadostnih sredstev za bivanje v RS z namenom študija.