V praksi lokacijska preveritev pomeni, da investitor naroči izdelavo elaborata za gradnjo hiše ali poslovnega objekta, ki nekoliko odstopa od pravil. Foto: Hoteli Bernardin
V praksi lokacijska preveritev pomeni, da investitor naroči izdelavo elaborata za gradnjo hiše ali poslovnega objekta, ki nekoliko odstopa od pravil. Foto: Hoteli Bernardin

Piranski občinski svetniki so na zadnji seji potrdili dve preveritvi. Za šotor v Sečovljah in staro vilo nad Hotelom Metropol, ki jo namerava lastnik Marko Juriševič preurediti, je preveritev utemeljila Manuela Varljen: "Naredili naj bi manjši hotel z osmimi sobami, servisnimi prostori, manjšim dvigalom ter malim paviljonom za zajtrkovalnico."

Brez polemike ni šlo. Na kritiko občinskega svetnika Davorina Petarosa, da "spreminjanje namembnosti takih objektov, vil iz stanovanjskih v turistične pomeni, da od tam izginjajo domačini." Denis Fakin odgovarja: "Sporno bi bilo, če bi kdorkoli od investitorjev turistični objekt spremenil v stanovanjskega. Ne vidim pa nobene težave, kvečjemu bi ga bilo treba pohvaliti, da dela obratno."

V koprski občini se je pravkar zaključila javna obravnava pobude občana, ki želi v Grinjanu zgraditi stanovanjski dvojček, zaradi strmega terena so predvidena odstopanja. Podjetje AK Automotive je lani plačalo preveritev za gradnjo stiskalnice, ki bi presegala dovoljeno višino. V izolski občini so do sedaj potrdili dve lokacijski preveritvi – eno za oljarno v Medoših, drugo za poslovno stavbo ob Petrolovi bencinski črpalki.

Preveritve stanejo – pobudnik mora plačati občini in podjetjem, ki se s tem ukvarjajo, izdelavo elaborata, odvisno od zahtevnosti, tudi štiri tisoč evrov. Kot rečeno, od junija naprej bodo mogoče tudi za legalizacije objektov na stavbnih zemljiščih.