Po dostopnih potek, ki jih gradi Kolektor CPG, bodo odvažali tudi material, ki bo nastal pri miniranju v predorih. Foto:Radio Koper Foto:
Po dostopnih potek, ki jih gradi Kolektor CPG, bodo odvažali tudi material, ki bo nastal pri miniranju v predorih. Foto:Radio Koper Foto:

Pri miniranju predorov med Koprom in Divačo bo nastalo skoraj 5 milijonov kubičnih metrov materiala. Na kraškem delu bo to apnenec, od Črnega kala naprej pa fliš. Prvega nameravajo uporabiti za gradnjo nasipov, drugega pa za mletje v cement. Samo odlaganje materiala je v investicijskem programu ocenjeno na več kot 50 milijonov evrov tudi zato, ker je predvideno odvoz do Anhovega. Prvi mož podjetja 2TDK pravi, da iščejo druge rešitve

"Imamo 5 scenarijev možnih lokacij, Anhovo je bil v načrtu, a menimo, da bomo uspeli najti racionalnejša odlagališča za material."

V Salonitu Anhovo menijo, da je možno odlagati material tudi v njihovih kamnolomih, ki so bližje trasi. Čeprav se je pred leti omenjala možnost, da bi lahko iz materiala nasuli otok pred Izolo, to ne pride v poštev. Odvoz s tovornjaki bo potekal po dostopnih poteh, ki jih gradijo zdaj. Nevšečnostim se ljudje ne bodo mogli izogniti. Po drugi strani pa potrebno za drugi tir pripraviti 1,5 milijona kubičnih metrov betona. V Dekanih je zato predvidena postavitev betonarne, krajani niso za. Predsednik županove komisije Primož Turšič, ki predstavlja vez med investitorjem in lokalno skupnostjo, meni:

"Najmanjši vpliv bi imela betonarna, če bi bila najbližje portalu tunela, ki pride najbližje obali. Še enkrat ponavljam, to je betonarna samo za potrebe gradnje drugega tira, po tem se razstavi in odpelje."

2TDK še ni izbral podjetja, ki bo gradilo objekte v dolini Glinščice. Prejeli so tri ponudbe.

Tjaša Škamperle